Християнська теодицея: ідейний генезис і віроповчально-богословські модифікації у православ’ї та католицизмі

Щербацький, Д. В. (2013) Християнська теодицея: ідейний генезис і віроповчально-богословські модифікації у православ’ї та католицизмі. Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філософських наук.

[img] Text
Download (217kB)

Опис

Дисертацію присвячено комплексному філософсько-релігієзнавчому дослідженню ідейної ґенези і віроповчальної модифікації християнської теодицеї у православ’ї й католицизмі. З’ясовано, що теодиційне вчення, яке займає важливе місце в християнській доктрині, виникає завдяки існуванню дуалістичних течій, від яких і повинно було захищатись християнство. Встановлено, що теодиційне вчення містить низку складових, основними з яких є: вчення про абсолютну всемогутність та всеблагість Бога; гріхопадіння; передвизначення і свободу людини; викупну жертву Ісуса Христа; в своїй сукупності вони й становлять цілісність вчення теодицеї. Введений у філософсько-богословський дискурс на початку ХVІІІ ст. термін "теодицея" почав використовуватися богословами й філософами для захисту Бога від зазіхань на Його всемогутність з використанням складових теодиційного вчення. Розглянуто передумови, причини виникнення та розкрито основні фактори концептуалізації християнського теодиційного вчення в епоху Середньовіччя, а також окреслено п’ять основних етапів його становлення й розвитку. Доведено, що еволюція теодиційного вчення особливо помітна при врахуванні поступового заміщення ідеї передвизначення поглядами на існування свобідної волі, що активно підтримується сьогодні як православними, так і католиками. Визначено спільні риси та відмінності між католицизмом й православ’ям, а також тих положень з інших релігійних систем, які доповнюють християнську теодицею.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: теодицея, агатодіцея, демодіцея, дуалістичні вчення, добро, зло, свобода волі, передвизначення, зороастризм, маніхейство, пелагіанство, гріхопадіння.
Теми: B Філософія. Психологія. Релігія > BR Християнство
Підрозділи: Історичний факультет > Кафедра філософії та політології
Користувач, що депонує: Руслана Іщук
Дата внесення: 26 Лист 2013 07:03
Останні зміни: 11 Жов 2014 20:52
URI: http://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/10184

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу