ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ДИЗАЙН-ОСВІТИ В УКРАЇНІ (друга половина ХХ – початок ХХІ століття)

Фурса, О. О. (2014) ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ДИЗАЙН-ОСВІТИ В УКРАЇНІ (друга половина ХХ – початок ХХІ століття). АВТОРЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня доктора педагогічних наук.

[img] Text
Download (455kB)

Опис

У дисертації вперше здійснено системний аналіз і класифікацію тенденцій розвитку дизайн-освіти в конкретних соціально-економічних умовах, охарактеризовано особливості впровадження освітніх і дизайнерських ініціатив на різних історичних етапах. Розглянуто проблеми розвитку дизайн-освіти в контексті наукових досліджень представників вітчизняної і зарубіжної педагогічної думки, уточнено концептуальні засади вітчизняної дизайн-освіти як сфери наукової діяльності щодо обґрунтування і систематизації наукових знань про використання педагогічного потенціалу дизайн-освіти у формуванні особистості дизайнера і потенційних можливостей дизайну у вдосконаленні системи професійної підготовки дизайнерів, здійснено формулювання провідних понять і категорій, проаналізовано структуру і зміст культурно-освітнього простору, напрями розвитку дизайн-освіти, роль і значення педагогічного проектування, розроблено моделі й технології професійної підготовки дизайнерів, розкрито ефективність і можливості їх упровадження в освітній процес. Подальшого розвитку набули теоретичні положення щодо розробки структури і змісту професійної підготовки майбутніх дизайнерів, визначення форм і методів формування їхньої професійної компетентності. На основі теоретичних положень, викладених у дисертації, було охарактеризовано методики, які широко використовуються у сфері дизайнерської освіти та у процесі розробки навчально-методичного комплексу професійної підготовки майбутніх дизайнерів. Результативність дослідження полягає в упровадженні організаційної моделі мистецького навчального комплексу інноваційного типу і процесуальної моделі ступеневої підготовки майбутнього дизайнера в умовах мистецького навчального комплексу інноваційного типу, які відповідають потребам суспільства і сприяють розвитку проектної культури.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: дизайн-освіта, дизайн, дизайнер, викладач дизайну, проектування, тенденції розвитку дизайн-освіти, навчально-методичне забезпечення, принципи освіти, навчання і виховання, модель професійної підготовки, педагогічна майстерність, індивідуалізація, диференціація.
Теми: L Освіта > LB Теорія і практика освіти
Користувач, що депонує: Руслана Іщук
Дата внесення: 10 Вер 2014 07:05
Останні зміни: 10 Вер 2014 07:12
URI: http://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/12481

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу