Субстандартні одиниці як знак іллокуції, маркер інтенціональності та засіб когерентності у публіцистичному тексті

Масель, Ю. С. (2015) Субстандартні одиниці як знак іллокуції, маркер інтенціональності та засіб когерентності у публіцистичному тексті. Наукові записки Вінницького держ. пед. унів. ім. Михайла Коцюбинського. Серія:Філологія (мовознавство):збірник наукових праць (21). с. 274-278.

[img]
Перегляд
Text
Download (499kB) | Перегляд

Опис

Стаття присвячена дослідженню субстандарних одиниць англійської мови у нормативному стилі, а саме публіцистичному тексті. Розглянуто проблему зниження публіцистичного дискурсу. Проаналізовано прагматичні настанови автора повідомлення, що зумовлюють використання ненормативних одиниць в нормативній сфері. Висвітлено поняття мовленнєвого акту та зазначено підходи до його аналізу. Виокремлено складові мовленнєвого акту: іллокуцію та перлокуцію. Основний акцент зосереджено на іллокутивній силі мовленнєвого акту з використанням субстандартних одиниць. Прикладами проілюстровано види інтенцій мовленнєвого акту: інтенсифікацію емоційного стану реципієнта та образу адресата. Окрему увагу приділено наміру образи. На основі публіцистичного тексту продемонстровано, що субстандартні одиниці виступають маркерами інтенціональності в розгортанні іллокутивної сили мовленнєвого акту та являються засобами зв’язності дискурсу.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: публіцистичний текст, іллокуція,перлокуція, мовленнєвий акт, іллокутивна сила мовленнєвого акту, образа,докір,інтенсифікація
Теми: P Мова та література > P Філологія. Лінгвістика
P Мова та література > PE Англійська мова
Підрозділи: Інститут іноземної філології > Кафедра англійської мови та прикладної лінгвістики
Користувач, що депонує: О.І. Янчук
Дата внесення: 26 Лют 2016 13:35
Останні зміни: 26 Лют 2016 13:35
URI: http://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/20453

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу