Соціальний портрет підкоморія Правобережної України (1797-1832 рр.)

Шевчук, Андрій (2019) Соціальний портрет підкоморія Правобережної України (1797-1832 рр.). Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Історія (27). с. 9-18. ISSN 2411-2143

[img]
Перегляд
pdf
Download (526kB) | Перегляд

Опис

У статті змальовано соціальний портрет голови підкоморського суду. Від його професіоналізму залежала ефективність у розмежуванні земельних володінь приватних власників та казни. Встановлено, що на посадах перебувало дві категорії осіб: менші сть складали ті, хто професійно займався юриспруденцією й постійно працював у судовій системі (професійні судді); більшість становили дворяни, які не мали необхідних знань. Служба не давала можливості заробити та російська влада постійно контролювала роботу судів. Як наслідок, у більшості повітів посаду підкоморія щотрироки обіймали нові люди (випадкові судді). Верховна влада не була зацікавлена в створенні постійного суддівського корпусу з молодих дворян. Одночасно з виконанням професійних обов’язків підкоморії відстоювали свої матеріальні інтереси та намагалися заробити іншими способами.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Правобережна Україна, Російська імперія, підкоморський суд, соціальний портрет, підкоморій, плинність кадрів.
Теми: D Загальна історія та історія Старого Світу > DJK Східна Європа
Підрозділи: Історичний факультет > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: Лаборант К. В. Сокальська
Дата внесення: 20 Бер 2019 08:58
Останні зміни: 20 Бер 2019 08:58
URI: http://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/28577

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу