Моделювання ареалу пальчатокорінника травневого (Dactylorhiza Majalis ((RCHB.) P. F. Hunt & Summerh., 1965) в умовах глобальних кліматичних змін

Пашинська, В. В., Гарбар, О. В., Ворончук, Л. І. (2020) Моделювання ареалу пальчатокорінника травневого (Dactylorhiza Majalis ((RCHB.) P. F. Hunt & Summerh., 1965) в умовах глобальних кліматичних змін. Біологічні дослідження – 2020. с. 426-429.

[img]
Перегляд
Text
Download (293kB) | Перегляд

Опис

Недостатня увага до Орхідних в останні десятиліття призвела до того, що оселища багатьох видів знищені, а репрезентативних територій для створення природоохоронних об’єктів стає все менше. Багато в чому це відбувається через зміни клімату, що порушують природні умови їх існування, а також через безконтрольний збір браконьєрами. На теперішній час більшість видів орхідних включено до созологічних списків різного рівня: Червоної книги України, Додатку B Конвенції про міжнародну торгівлю дикими представниками фауни та флори,що знаходяться під загрозою зникнення (CITES), Бернської Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних оселищ в Європі та Європейського Червоного списку[1, 2]. Тому актуальним стає питання сучасного стану популяцій видів, їх поширення, опрацювання методів охорони та інше. При цьому часто збір таких даних потребує суттєвих затрат часу, а зібрана інформація швидко втрачає актуальність. У зв’язку із цим провідного значення набуває моделювання ареалів рідкісних і зникаючих видів з використанням геоінформаційних систем (ГІС) [2].

Тип елементу : Стаття
Теми: Q Наука > QK Ботаніка
Підрозділи: Природничий факультет > Кафедра екології та географії
Користувач, що депонує: ekology
Дата внесення: 20 Трав 2020 11:00
Останні зміни: 20 Трав 2020 11:00
URI: http://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/31111

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу