Формування картини світу особистості в сучасному інформаційному суспільстві

Кириченко, В. В. (2021) Формування картини світу особистості в сучасному інформаційному суспільстві. Автореферат thesis, Інститут психології імені Г.С. Костюка НАПН України.

[img]
Перегляд
Text
Download (947kB) | Перегляд

Опис

У дисертації представлено теоретичні узагальнення та методологічна концептуалізація проблеми формування картини світу особистості у сучасному інформаційному суспільстві. З метою досягнення відповідного завдання нами було здійснено теоретико-методологічний аналіз проблеми функціонування особистості в інформаційному просторі, визначено основні психологічні та соціокультурні індикатори розвитку в умовах загальносвітової інформатизації та глобалізації суспільних відносин. В основному тексті роботи описані результати теоретичних та емпіричних досліджень, які стосуються проблеми формування картини світу у сучасному інформаційному суспільстві. Розроблено теоретичну модель стратегіальної організації особистісного світосприйняття в умовах глобальної інформатизації. Досліджено динаміку змін інформаційної діяльності осіб юнацького та раннього дорослого віку; досліджено особливості інформаційної та Internet-залежності цієї категорії осіб, визначено основні блоки інформаційного контенту, який споживають вони через традиційні та цифрові медіаканали. Проаналізовано стратегіальні відмінності інформаційної діяльності суб’єктів соціальних відносин залежно від рольової ідентифікації реципієнта та комунікатора інформаційного процесу. Вказано на причини зміни світоглядної орієнтації у межах етнонаціональної системи стосунків українців з іншими етнонаціональними групами (росіянами, поляками), які вплинули на штучну сегрегацію частини накопиченого досвіду. Представлено результати досліджень розвитку соціальних та професійних компетентностей представників соціономічних та технономічних професій, які входять до складу їх інформаційної культури. Описані закономірності та психологічні особливості життєдіяльності в умовах інформаційного хаосу та суспільної невизначеності, які впливають на процеси інформаційної діяльності особистості та збільшують рівень інформаційної залежності. Розкрито проблему інформаційної безпеки особистості, визначено, що цифрова віртуалізація стає небезпечним фактором життєдіяльності у сучасному інформаційному суспільстві. Емпірично доведено, що міжнаціональна перцепція українців впливає на історичний та соціальний контекст інформаційних та соціальних стосунків з іншими етнонаціональними групами. Вивчено та описано феномен соціальної віртуалізації особистості, проаналізовано особливості соціальної життєдіяльності особистості у цифрових соціальних мережах.

Тип елементу : Дисертація (Автореферат)
Ключові слова: картина світу, інформаційне суспільство, інформаційні відносини, масова свідомість, засоби масової інформації, рольова ідентифікація, рольовий контекст світосприйняття, інформаційна культура, інформаційна компетентність, інформаційна психологічна безпека, стратегія особистісного світосприйняття.
Теми: B Філософія. Психологія. Релігія > BF Психологія
Підрозділи: Соціально-психологічний факультет > Кафедра соціальної та практичної психології
Користувач, що депонує: Ph.D. Віктор Кириченко
Дата внесення: 31 Бер 2021 10:46
Останні зміни: 31 Бер 2021 10:46
URI: http://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/32412

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу