Київський римо-католицький біскуп Йосип Верещинський (1530–1598) та його постать в історії України

Ярмошик, Іван (2021) Київський римо-католицький біскуп Йосип Верещинський (1530–1598) та його постать в історії України. Роль римо-католицької церкви в суспільному житті Волині- Житомирщини у ХVIII – XX ст.: до 275-річчя освячення кафедрального собору св. Софії у Житомирі: матеріали Міжнародної науково- практичної конференції (Житомир, 26 червня 2021 р.). с. 90-97.

[img]
Перегляд
pdf
Download (303kB) | Перегляд

Опис

Стаття присвячена аналізу постаті визначного мислителя кінця ХVI ст. київського римо-католицького біскупа Юзефа (Йосипа) Верещинського, у висвітленні польської та української історіографій, переважно ХІХ – ХХ ст. Головну увагу приділено аналізу істориками поглядів біскупа щодо державного та військового облаштування українських земель у складі тогочасної Речі Посполитої, проаналізовано головні проекти висловлені Ю.Верещинським у його працях, зокрема проект створення козацького державного утворення на чолі з князем, основою якого мали стати запорозькі козаки, простежено його стосунки з козацтвом.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Юзеф Верещинський, державні проекти України, Річ Посполита, запорізьке козацтво, Україна, історіографічні дослідження.
Теми: D Загальна історія та історія Старого Світу > DJK Східна Європа
Підрозділи: Історичний факультет > Кафедра права та публічного управління
Користувач, що депонує: Лаборант іст. фак. Світлана Чорновіл
Дата внесення: 15 Лист 2021 08:17
Останні зміни: 15 Лист 2021 08:17
URI: http://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/33386

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу