Використання інтерактивного моделювання при викладанні хімії в закладах вищої освіти

Анічкіна, О. В., Авдєєва, О. Ю. (2022) Використання інтерактивного моделювання при викладанні хімії в закладах вищої освіти. Інноваційна педагогіка, 1 (48). с. 38-41. ISSN 2663-6085

[img]
Перегляд
Text
Download (340kB) | Перегляд

Опис

У статті на основі аналізу сучасних літературних джерел і власного професійного досвіду розглянуто проблеми і перспективи використання інтерактивного моделювання при викладанні хімії в закладах вищої освіти. Метою статті є дослідження доцільності використання інтерактивного моделювання при викладанні хімії в закладах вищої освіти. Встановлено, що в основі технології інтерактивного навчання майбутніх хіміків і вчителів хімії важливою є безпосередня участь усіх учасників лабораторного заняття, що зобов'язує викладача як організатора освітнього процесу зробити кожного здобувача вищої освіти активним дослідником засобів і способів вирішення експериментальних завдань. Визначено, що найактуальнішими та найдієвішими прикладами застосування інтерактивних технологій з хімії в закладах вищої освіти є: створення 3D-моделей атомів хімічних елементів та молекул речовин, електронних дидактичних ігор, мультимедійних презентацій, віртуальних хімічних лабораторій, віртуальних екскурсій, QR-квестів; використання анімаційної графіки, комп’ютерних тренажерів, віртуальних бібліотек і сервісів Google. Доведено, що в сучасних реаліях життя такі види діяльності є ефективними зацікавлювачами до вивчення хімії, а в умовах дистанційного навчання – єдиним способом реалізації навчання. З’ясовано, що унікальним і доступним технологічним інструментом для вивчення хімії в закладах як загальної середньої, так і вищої освіти є використання безкоштовних інтерактивних тренажерів-симуляторів на платформі Phet.colorado.org. УДК 378.147:54:004:77 DOI https://doi.org/10.32843/26636085/2022/48.1.7 Анічкіна О.В., канд. пед. наук, доцент, завідувач кафедри хімії Житомирського державного університету імені Івана Франка Авдєєва О.Ю., докт. філософії, асистент кафедри хімії Житомирського державного університету імені Івана Франка Досліджено, що інтерактивне моделювання забезпечує усвідомлення специфічної новизни у вивченні хімічної науки, сприяє покращенню засвоєння нового матеріалу та підвищенню якості знань здобувачів вищої освіти, активізації навчальної діяльності та формуванню їх пізнавальної мотивації до навчання, розвитку дослідницької складової; дає змогу подати новий матеріал у незвичному форматі, деталізувати в здобувачів вищої освіти нечітко сформовані уявлення про важливі хімічні процеси, поглибити здобуті знання, підвищити пізнавальний інтерес до проведення хімічного експерименту в реальних умовах.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: інтерактивні технології навчання, інтерактивне моделювання Постановка проблеми у загальному вигляді та її зв'язок з важливими науковими та практичними завданнями. З огляду на введення довготривалого карантину, пов’язаного із стрімким з хімії, 3D-моделі атомів хімічних елементів та молекул речовин, електронні дидактичні ігри, тренажери-симулятори, PhET-симуляції.
Теми: L Освіта > LB Теорія і практика освіти > LB1603 Середня освіта. Вищі школи
L Освіта > LB Теорія і практика освіти > LB2300 Вища освіта
Q Наука > QD Хімія
Підрозділи: Природничий факультет > Кафедра хімії
Користувач, що депонує: Олена Анічкіна
Дата внесення: 08 Серп 2022 21:24
Останні зміни: 08 Серп 2022 21:24
URI: http://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/34401

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу