Неюрисдикційні способи захисту цивільних прав

Рудницька, О. П., Дем'янюк, В. М. (2022) Неюрисдикційні способи захисту цивільних прав. Актуальні проблеми вітчизняної юриспруденції (6). с. 63-69. ISSN 2408-9257

[img]
Перегляд
pdf
Download (293kB) | Перегляд

Опис

Статтю присвячено поняттю та особливостям неюрисдикційних способів захисту цивільних прав. Визначено поняття та ознаки неюрисдикційної (альтернативної або позасудової) форми захисту цивільних прав, зокрема, характер її приватного (недержавного) застосування; її переважно договірний характер правовідносин та відсутність елемента доказування; диспозитивність її методів; відсутність єдиної процесуальної форми, встановленої нормами права для обраного сторонами способу; мінімальне втручання органів державної влади, що забезпечує конфіденційність та негласність вирішення спору; виконання сторонами спору на добровільній основі актів, що прийняті ними внаслідок застосування конкретного неюрисдикційного способу. Авторами досліджено окремі неюрисдикційні (альтернативні або позасудові) способи захисту цивільних прав, охарактеризовано їх сутність та значення для врегулювання спорів (конфліктів). Окрему увагу зосереджено на питаннях самозахисту як альтернативного способу захисту приватно-правових інтересів, визначено його роль та місце самозахисту у цивільному праві, який донедавна розглядався виключно як засіб для протидії фактичним порушенням. Встановлено, що ознаками самозахисту є його здійснення правомочностями самої особи без звернення безпосередньо за їх захистом до спеціально уповноважених державою органів та осіб, а також неможливість позбавлення особи права на здійснення самозахисту. Визначено, що діалог та медіація є ефективними способами врегулювання суперечок у позасудовому порядку. Охарактеризовано особливості правового регулювання застосування різних неюрисдикційних способів вирішення приватно-правового спору (конфлікту) у позасудовому порядку. Визначено, що застосування альтернативних (неюрисдикційних) способів вирішення цивільно-правових спорів обумовлюється об’єктивними потребами та інтересами українського суспільства. Встановлено, що найбільш поширеними неюрисдикційними способами є діалог, медіація, третейське судочинство та самозахист цивільних прав.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: неюрисдикційна форма захисту приватних прав, альтернативні способи вирішення цивільно-правових спорів, самозахист, медіація, переговори, діалог.
Теми: K Право > K Право (Загальне)
Підрозділи: Історичний факультет > Кафедра права та публічного управління
Користувач, що депонує: Лаборант іст. фак. Світлана Чорновіл
Дата внесення: 02 Трав 2023 12:02
Останні зміни: 02 Трав 2023 12:07
URI: http://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/36685

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу