%0 Journal Article %A Гуторчук, С. Л. %D 2015 %F zu2:16643 %I Житомир: ПП «Рута» %J Біологічні дослідження – 2015: Збірник наукових праць %K Шкідники, картопля, врожай, агроценози, рослина. %P 22-24 %T Поширення порошистої парші картоплі в зоні полісся України %U http://eprints.zu.edu.ua/16643/ %X Хвороби і шкідники є однією з основних причин значного недобору врожаю картоплі, зниження її якості. На відміну від багатьох інших культур, картопля відзначається низькою конкурентоздатністю в агроценозах. Насадження картоплі майже завжди перебуває під загрозою «екологічного вибуху». Тому швидке розмноження окремих видів шкідливих організмів, таких як: фітофтора, альтернаріоз, парша та колорадський жук, може знищити більшу частину врожаю. Це може зумовлюватися біологічними особливостями культури, яка розмножується вегетативно, а також тим, що збудники хвороб можуть існувати в паразитично активній формі на рослині в періоди вегетації, росту, розвитку та зберіганні.