eprintid: 25257 rev_number: 10 eprint_status: archive userid: 2944 dir: disk0/00/02/52/57 datestamp: 2017-09-12 09:54:38 lastmod: 2017-09-12 10:01:48 status_changed: 2017-09-12 09:54:38 type: article metadata_visibility: show title: Інноваційні форми творчого розвитку майбутніх фахівців кулінарного профілю у процесі професійної підготовки language: ukraine abstract: У статті обґрунтовано вплив позитивної динаміки розвитку кулінарної галузі, підвищення якості послуг, збільшення асортименту та кількості закладів на вимоги щодо кваліфікації фахівців кулінарного профілю. Проаналізовано організаційні форми навчання, які застосовуються під час професійної підготовки фахівців. Виокремлено особливості позанавчальних і позаурочних організаційних форм навчання майбутніх кухарів-кондитерів. Доведено доцільність використання інноваційних форм, спрямованих на творчий розвиток майбутніх фахівців кулінарного профілю у процесі професійної підготовки. Зокрема, увагу зосереджено на таких практико орієнтованих формах, як майстер-класи, фестивалі, конкурси, гуртки професійного спрямування, виставки. Запропоновано опис досвіду проведення масових заходів учнівської позаурочної діяльності Будинком техніки у Львівській області. keywords: творчий потенціал, кухар-кондитер, позаурочні та позанавчальні заходи, професійна підготовка, професійно-технічний навчальний заклад. creators_name: Мелько, М. В. ispublished: pub subjects: LB full_text_status: public date: 2017 date_type: published publication: Вісник Житомирського державного університету імені Івана Франка number: 2 (88) publisher: Вид-во ЖДУ ім. І.Франка pagerange: 181-185 refereed: TRUE issn: 2076-6173 referencetext: 1. Батышев, С. Профессиональная педагогика: [учебник для студентов, обучающихся по педагогическим специальностям и направлениям ; под ред. С. Я. Батышева, А. М. Новикова]. – [изд. 3-е, перераб.]. – М. : Из-во ЭГВЕС, 2009. – 456 с. 2. Великий тлумачний словник української мови / [упоряд. Т.В.Ковальова ; худож.- оформлювач Б. П. Буп]. – Харків; Філіо, 2005. – 767 с. 3. Висоцька, Л. Формування професійної культури майбутніх фахівців кулінарного профілю у вищих професійних училищах : автореф. дис. на здоб. наук. ступ. канд. пед. наук : 13.00.04 «Теорія та методика професійної освіти» / Л. Є. Висоцька. — Київ, 2011. — 43 с. 4. Єфіменко, С. Технологія підготовки та проведення сучасної виставки творчих робіт школярів [Текст] / С. М. Єфіменко // Науково-методичний супровід функціонування інформаційно-освітнього простору регіону : науково-методичний вісник / Кіровоградський КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського». – Кіровоград, 2016. – № 52. – С. 307– 315. 5. Никофоров, В. Теория и практика высшего профессионального образования. Термины, понятия и определения : учеб.- метод. пособие / В. И. Никифоров, А. И. Сурыгин. – СПб. : Изд-во Политехн. ун-та, 2009.– 141 с. 6. Сліпчишин, Л Психолого-педагогічні основи впровадження сучасних підходів до навчання у ПТНЗ [Текст] : навч.-метод, посібник / Л. Сліпчишин. – Львів : СПОЛОМ, 2008. – 148 с. 7. Хуторской, А. Современная дидактика: Учебник для вузов. – СПб: Питер, 2001. – 544 с. 8. Державний стандарт професійно-технічної освіти з професії «Кухар» [Електронний ресурс]. - Режим доступу : — http://proftekhosvita.org.ua/ uk/ resources/documents/educational/?page=13. 9. Наказ Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 22 вересня 2011 року № 1099, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 17 листопада 2011 року за № 1318/20056 (із змінами) «Положення про Всеукраїнські учнівські олімпіади, турніри, конкурси з навчальних предметів, конкурси-захисти науково-дослідницьких робіт, олімпіади зі спеціальних дисциплін та конкурси фахової майстерності». http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/z1318-11 10. Гастрономічні фестивалі [Електронний ресурс]. – Режим доступу: — https://uk.wikipedia.org/wiki/Фестиваль citation: Мелько, М. В. (2017) Інноваційні форми творчого розвитку майбутніх фахівців кулінарного профілю у процесі професійної підготовки. Вісник Житомирського державного університету імені Івана Франка (2 (88)). с. 181-185. ISSN 2076-6173 document_url: http://eprints.zu.edu.ua/25257/1/34.pdf