%0 Journal Article %@ 2071-5285 %A Вовк, Iгор %A Лапшина, Галина %A Ластовецька, Катерина %A Нестеренко, Лілія %D 2020 %F zu2:32127 %I Житомир: Вид-во ЖДУ ім. І. Франка %J Фізична культура, спорт та здоров'я нації %K рівень, фізична підготовленість, студенти-юнаки, аграрні спеціальності %N 10 %P 12-19 %T Оцінка рівня фізичної підготовленості студентів аграрних спеціальностей %U http://eprints.zu.edu.ua/32127/ %X В статті описано рівень фізичної підготовленості студентів аграрних спеціальностей І курсу. В дослідженні проведено тестування фізичної підготовленості студентів. За його результатами розроблено сигмоподібні 5-бальні шкали, що дають змогу оцінити фізичну підготовленість студентів, а також розроблено нормативні оцінки фізичної підготовленості студентів-юнаків І курсу аграрних спеціальностей для підвищення рівня фізичної підготовленості. Мета дослідження – оцінити рівень фізичної підготовленості студентів аграрних спеціальностей. Матеріал і методи дослідження. В дослідженні приймали участь 115 студентів – юнаків, які навчалися на І курсі Львівський національний аграрний університет. Усі студенти пройшли медичне обстеження і відносились до основної групи. Дослідження фізичної підготовленості проводили за тестами, які виконували студенти на контрольних заняттях кожного практичного модуля з фізичного виховання. Тести: біг 100 м, біг 200 м, біг 1500 м, стрибок у довжину з розбігу, штовхання ядра. В кінці педагогічного експерименту було проведено методи математичної статистики. Результати. За результатами тестування виявлено що студенти знаходяться на середньому рівні підготовки, з бігу на 100 м, (64,94 %), з бігу на 200 м – 63,37 %, за тестом бігу на 1500 м – 83,53 %, за показником стрибок у довжину з розбігу – 70,43, за останнім показником тесту «штовхання ядра» – 65,75 %. Висновки. За результатами аналізу наукової та методичної літератури дозволяє констатувати про широкий спектр наукових досліджень з даної проблематики. Як показує практика, результати наукового пошуку досі не повною мірою сприяють підвищенню фізичної підготовленості студентської молоді. Так, ми встановили середній рівень фізичної підготовленості у більшості студентів – юнаків аграрних спеціальностей (біг на 100 м, біг на 200 м, біг на 1500 м, стрибок у довжину з розбігу та «штовхання ядра»), від 63,37 % до 83,53 %, що свідчить про високу фізичну підготовку студентів.