relation: http://eprints.zu.edu.ua/34443/ title: Сучасні тенденції та можливості дистанційного вивчення колоїдної хімії в закладі вищої освіти creator: Анічкіна, О. В. creator: Романишина, Л. М. creator: Чайка, М. В. creator: Авдєєва, О. Ю. subject: L Освіта (Загальне) subject: LB Теорія і практика освіти subject: LB1603 Середня освіта. Вищі школи subject: LB2300 Вища освіта subject: QD Хімія description: Стаття присвячена актуальній темі реалізації експериментальної підготовки здобувачів вищої освіти в умовах довготривалого дистанційного вивчення хімії. У статті розглянуто значення знань і вмінь, якими може збагатити професійну підготовку майбутніх фахівців різних спеціальностей саме колоїдна хімія та причини й можливості її пропонування до вільного вибору здобувачам різних освітніх програм. Охарактеризовані основні сучасні способи експериментальної підготовки в ході опанування хімічними дисциплінами в закладах вищої освіти та актуальні проблеми, які виникають в ході її реалізації в сучасних умовах. Окреслено можливості використання домашніх хімічних експериментів у закладах вищої освіти при вивченні хімічних дисциплін і порівняно їх із досвідом використання подібних експериментів у закладах загальної середньої освіти. Наведені результати аналізу змісту лабораторних занять із колоїдної хімії та запропоновано використання ужиткових речовин широкої доступності в якості реагентів. Розглянуті основні тренди модернізації вищої хімічної освіти закордоном, зокрема, в умовах дистанційного навчання. Вивчено досвід упровадження в професійну підготовку здобувачів вищої освіти різних спеціальностей вибіркових дисциплін інтенсивної практичної спрямованості, які об’єднують хімічну науку та кулінарне мистецтво. Наведені приклади використання ужиткових речовин для досягнення результатів навчання з конкретних тем курсу колоїдної хімії, описи домашніх хімічних експериментів із теми «Піни», запропоновані експерименти з яскравим зовнішнім ефектом, які стимулюють інтерес здобувачів до вивчення хімії та пізнання оточуючого світу засобами хімічної науки. Розглянуто можливість використання проєкту «Виготовлення морозива» в ході вивчення колоїдної хімії з метою формування вмінь виготовляти складні дисперсні системи та визначати їх характеристики. Наведені результати сформованості експериментальних умінь здобувачів вищої освіти за мотиваційним і діяльнісним критеріями в ході опанування колоїдної хімії засобами домашнього хімічного експерименту з ужитковими речовинами. publisher: Київ: Видавництво Національного педагогічного інституту імені Михайла Петровича Драгоманова date: 2022-05-26 type: Стаття type: PeerReviewed format: text language: uk identifier: http://eprints.zu.edu.ua/34443/1/1.pdf identifier: Анічкіна, О. В., Романишина, Л. М., Чайка, М. В., Авдєєва, О. Ю. (2022) Сучасні тенденції та можливості дистанційного вивчення колоїдної хімії в закладі вищої освіти. Науковий часопис Національного педагогічного університету імені Михайла Петровича Драгоманова. Серія 5. Педагогічні науки: реалії та перспективи (87). с. 5-9. ISSN 2311-5491 language: ukraine