Спряжений вплив різних концентрацій плюмбум нітрату водного середовища і трематодної інвазії на вміст загального білка у гемолімфі Viviparus Viviparus (Mollusca, Gastropoda, Pectinibranchia, Viviparidae)

Мороз, Г. М., Стадниченко, А. П. (2017) Спряжений вплив різних концентрацій плюмбум нітрату водного середовища і трематодної інвазії на вміст загального білка у гемолімфі Viviparus Viviparus (Mollusca, Gastropoda, Pectinibranchia, Viviparidae). ЖДУ ім. І. Франка.

[img]
Перегляд
Text
Download (356kB) | Перегляд

Опис

Досліджено, що у гемолімфі V. viviparus з р. Уборть (Українське Центральне Полісся) у нормі вміст загального білка становить 7,5 – 7,9 мг/дм3. У особин, інвазованих «зрілими» редіями E. petrowi, він коливається у межах 5,3 – 7,4 мг/дм3. У середовищах зі вмістом плюмбум нітрату у кількостях 0,12, 0,24, 0,36 мг/дм3 – як у вільних від інвазії, так і у заражених трематодами тварин – відбувається прогресуюче зменшення рівня вмісту загального білка у гемолімфі по мірі зростання концентрації токсиканта у середовищі їх перебування. За спряженого впливу на V. viviparus токсичного чинника і тотальної трематодної інвазії зростають як ступінь вираженості кожного з симптомів отруєння (у тому числі – зниження рівня вмісту загального білка у його гемолімфі), так і показники смертності цих тварин. Розроблено рекомендації щодо використання матеріалів бакалаврської роботи при викладанні курсів «Природознавство» , «Біологія» і «Хімія» у середній загальноосвітній школі.

Тип елементу : Інший
Ключові слова: V. viviparus, E. petrowi, плюмбум нітрату, трематодна інвазія
Теми: Q Наука > QL Зоологія
Підрозділи: Природничий факультет > Кафедра зоології, біологічного моніторингу та охорони природи
Користувач, що депонує: kaf.zoology Zoo KZ
Дата внесення: 12 Лип 2017 12:49
Останні зміни: 12 Лип 2017 12:49
URI: http://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/25059

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу