Формування мовної особистості учнів ліцею як громадян з розвиненою національномовною свідомістю як лінгводидактична проблема

Магдич, Т. П. (2020) Формування мовної особистості учнів ліцею як громадян з розвиненою національномовною свідомістю як лінгводидактична проблема. Наукові записки Бердянського державного педагогічного університету (1). с. 164-175.

[img]
Перегляд
Text
Download (676kB) | Перегляд

Опис

У статті з’ясовано суть поняття "мовна особистість", "національномовна особистість", "мовна свідомість", "національна мовна свідомість", виокремлено її структурні елементи, визначено її роль в розвитку та становленні українськомовного демократичного суспільства. Проаналізовано джерельну базу, уточнено ключові поняття, викладено основні результати досліджень з питання мовної особистості, мовної свідомості, зокрема вітчизняних, зарубіжних психологів, психолінгвістів, лінгводидактів, визначено взаємоз’вязок національномовної свідомості з громадянською компетентністю, з’ясовано стратегічне значення національномовної свідомості як основного чинника формування громадянознавчих знань, громадянської позиції, відповідального ставлення та дотримання рідномовних обов’язків. На основі тлумачень та визначення структурних елементів мовної свідомості, виокремлено основні принципи та психолого-педагогічні передумови формування громадянської компетентності учнів ліцею в процесі навчання української мови. Підбито підсумки й спрогнозовано перспективи подальшого дослідження проблеми.

Тип елементу : Стаття
Теми: L Освіта > LB Теорія і практика освіти
Підрозділи: Інститут філології і журналістики > Кафедра журналістики, реклами та PR
Користувач, що депонує: Аспірант Тетяна Магдич
Дата внесення: 18 Черв 2021 19:51
Останні зміни: 18 Черв 2021 19:51
URI: http://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/32940

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу