Infanticide as a manifestation of women’s deviant behavior in the right-bank Ukraine in the late 19th – early 20th centuries (on the materials of the Zhytomyr county court)

Максимова, О. О., Гардзель, Катерина (2019) Infanticide as a manifestation of women’s deviant behavior in the right-bank Ukraine in the late 19th – early 20th centuries (on the materials of the Zhytomyr county court). Інтермарум: історія, політика, культура (6). с. 31-48. ISSN 2518-7694

[img]
Перегляд
Text
Download (782kB) | Перегляд

Опис

Метою статті є комплексний аналіз суб’єкта та мотивів злочину проти життя новонародженої дитини на Правобережній Україні в кінці ХІХ – на початку ХХ ст. Методологія наукового вивчення явищ дітозгубництва ґрунтується на основі таких загальнонаукових принципів як історизму, об’єктивності, системності, всебічності. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що на основі широкої джерельної бази було розглянуто явище дітозгубництва на Правобережній Україні в кінці ХІХ – на початку ХХ ст., крізь призму суб’єкта та мотивів вчинення даного злочину. У результаті проведених досліджень, автори приходять до таких висновків: існували пасивні та активні способи вбивства дітей. Новонароджений міг померти як від бездіяльності матері так і від активних дій, спрямованих на позбавлення життя дитини. Суб’єктом злочину, в переважній більшості, були жінки незаміжні, що перебували в складному матеріальному становищі, та, як правило, належали до нижчих соціальних прошарків. Основні мотиви такого злочину були приховані у ставленні модерного суспільства до позашлюбних стосунків та незаконнонароджених дітей, які автоматично потрапляли в категорію маргіналів. Висвітлення лише одного аспекту – дітозгубництва дає перспективи для подальших досліджень девіантної та делінквентної поведінки жінок в умовах модерного суспільства.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: дітозгубництво, девіантна поведінка, Житомирський окружний суд, незаконнонароджені діти.
Теми: C Супутні історичні науки > C Супутні історичні науки (Загальне)
Підрозділи: Історичний факультет > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: к.і.н. І. В. Ковальчук
Дата внесення: 19 Груд 2022 07:35
Останні зміни: 19 Груд 2022 07:35
URI: http://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/35604

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу