Лексичні та граматичні трансформації в перекладі англійських романів в жанрі фентезі українською мовою (Дж. Р. Р. Толкін «Володар перснів»)

Пушкар, Т. М., Поліщук, Л. П. (2022) Лексичні та граматичні трансформації в перекладі англійських романів в жанрі фентезі українською мовою (Дж. Р. Р. Толкін «Володар перснів»). Закарпатські філологічні студії, 1 (26). с. 221-225. ISSN 2524-0390

[img]
Перегляд
Text
Download (382kB) | Перегляд

Опис

У статті з’ясовано жанрові особливості літератури фентезі на матеріалі роману Дж.Р.Р. Толкіна «Володар пер- снів». У рамках жанру фентезі яскраво вирізняється фантастична трилогія Дж.Р.Р. Толкіна «Володар перснів». Можна припустити, що причиною привабливості даного роману стало талановите втілення автором канонічних ознак стародавнього епосу в сучасному творі. Аналізований роман переповнений лексико-стилістичними прийо- мами, які спрямовані на те, щоб створити яскраві образи персонажів, неповторний стиль оповідання, який макси- мально наближений до героїчного епосу. На лексичному рівні особливо були відзначені авторські неологізми, які, виконуючи художню та номінативну функцію, є своєрідним ключем до створеної автором культури етносу, що роз- криває сутність його цінностей, традицій та звичаїв, що надає таким чином приховану додаткову інформацію чита- чеві. До найяскравіших фонетичних, семантичних і синтаксичних характеристик стилю Дж.Р. Р. Толкіна відносяться: використання поетичної лексики, слова з інгерентною конотацією, словотворчість, мовотворчість, включення пое- тичних уривків, застосування курсиву, увага до деталей, інформаційна надмірність, інверсія, використання розмов- ної лексики та зворотів, а також поетичних прийомів для мовних характеристик персонажів, використання лінгвіс- тичних ознак оповідей та епосу.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Ключові слова: лексичні та граматичні трансформації, жанрові особливості, фентезі, поетичні прийоми, автор- ські неологізми, граматичні прийоми.
Теми: P Мова та література > PE Англійська мова
Підрозділи: Інститут іноземної філології > Кафедра англійської філології та перекладу
Користувач, що депонує: доцент Тетяна Пушкар
Дата внесення: 08 Бер 2023 17:38
Останні зміни: 08 Бер 2023 22:14
URI: http://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/36259

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу