До проблеми планування та організації експериментальних досліджень у психології

Загурська, І. С., Дем'янчук, Ю. Ю. (2023) До проблеми планування та організації експериментальних досліджень у психології. Вісник Львівського університету. Серія психологічні науки. (15). с. 35-42. ISSN 2522-1876

[img]
Перегляд
Text
Download (508kB) | Перегляд

Опис

У статті представлено теоретичний аналіз проблеми експериментальних досліджень, який показав, що в українській та зарубіжній психології є необхідність посилення уваги до ролі експерименту як методу наукового дослідження. Прослідковано тенденцію до зменшення кількості експериментальних досліджень в українській психології. На противагу цій тенденції, огляд зарубіжних фахових видань на сайті Американської психологічної асоціації дозволяє відмітити особливу увагу до експериментальних наукових досліджень. Примітною ознакою є те, що всі проаналізовані зарубіжні періодичні видання із експериментальної психології заохочують проведення реплікаційних експериментальних досліджень. Враховуючи всі описані тенденції, а також переваги та перестороги по відношенню до процедури планування експериментальних психологічних досліджень, зауважуємо, що у процесі підготовки майбутніх психологів, зокрема, під час вивчення навчальної дисципліни «Експериментальна психологія», ми звертаємо особливу увагу на розвиток спеціальних компетентностей, які важливі для майбутніх дослідників. Одним із базових професійно орієнтованих завдань, яке виконують здобувачі вищої освіти, вивчаючи експериментальну психологію, є планування, організація та захист власного експериментального дослідження із можливістю подальшої публікації результатів у збірниках наукових праць. Такі публікації дозволяють розвивати здобувачам освіти важливі спеціальні компетентності та є гарною традицією підтримки експериментальних досліджень в українській психології збоку майбутніх фахівців у галузі психології. Стаття містить зразок опису етапів планування та організації експериментального дослідження за планом істинного експерименту. Представлені матеріали будуть корисними майбутнім психологам, які вивчають експериментальну психологію та всім зацікавленим фахівцям.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: психологічний експеримент, планування психологічного експерименту, етика психологічного дослідження, спеціальні компетентності, соціальні навички.
Теми: B Філософія. Психологія. Релігія > BF Психологія
Підрозділи: Соціально-психологічний факультет > Кафедра соціальної та практичної психології
Користувач, що депонує: доцент Інна Загурська
Дата внесення: 07 Лип 2023 07:12
Останні зміни: 07 Лип 2023 07:13
URI: http://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/37669

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу