Особливості ціннісно-смислової сфери військовослужбовців з різним досвідом участі в бойових діях

Журавльова, Л. П., Кротюк, К. А. (2020) Особливості ціннісно-смислової сфери військовослужбовців з різним досвідом участі в бойових діях. Науковий часопис Національного педагогічного університету імені Михайла Петровича Драгоманова. Серія 12. Психологічні науки: Збірник наукових праць (55). с. 26-37. ISSN 2311-5491

[img]
Перегляд
Text
Download (758kB) | Перегляд

Опис

У статті обґрунтовується актуальність та доцільність дослідження ціннісно-смислової сфери військовослужбовців. Метою дослідження є вивчення впливу досвіду участі військовослужбовців у бойових діях на їх ціннісно-смислову сферу. Аналізуються основні підходи до проблеми ціннісно-смислової сфери особистості у сучасній психології, зокрема її зміни внаслідок виконання професійних обов’язків в галузі військової діяльності. Її специфіка пов’язана з небезпекою та прийняттям ризикових рішень, що спричиняє переосмислення життєвих цінностей. Тому було сформульовано припущення про деструктивний вплив досвіду участі в бойових діях на ціннісно-смислову сферу військовослужбовців. Подано результати емпіричного дослідження смисложиттєвих орієнтацій військовослужбовців (базового компонента ціннісно-смислової сфери); здійснено порівняльний аналіз їх показників у респондентів з різним досвідом перебування в зоні Операції об’єднаних сил(ООС). Встановлено, що середні показники та відсоткове співвідношення рівнів значущості смисложиттєвих орієнтацій військовослужбовців експериментальної (учасники бойових дій в зоні ООС) та контрольної (не перебували в зоні ООС) груп не мають статистично значущих відмінностей, проте мають деяку специфіку. Проаналізовано, що серед учасників бойових дій, на відміну від тих, хто не має такого досвіду, достовірно більша кількість людей є задоволеними власним життям та здатні контролювати його залежно від певних обставин. Виявлено чітку негативну динаміку між хронологічним віком та смисложиттєвими орієнтаціями досліджуваних, які мають досвід перебування в ООС. Ціннісні орієнтації учасників бойових дій загалом є більш диференційованими за їх значущістю та осмисленістю, порівняно з військовослужбовцями, які не перебували в зоні проведення ООС. Достовірно більша кількість респондентів з бойовим досвідом, порівняно з тими, хто його не має, проявляє полярність в осмисленні життєвих цінностей: дуже глибоко осмислюють смисложиттєві орієнтації чи втрачають в них сенс.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: ціннісно-смислова сфера, цінності, смисли, смисложиттєві орієнтації, військова сфера, військова діяльність, Операція об’єднаних сил (ООС)
Теми: B Філософія. Психологія. Релігія > BF Психологія
Підрозділи: Соціально-психологічний факультет > Кафедра соціальної та практичної психології
Користувач, що депонує: Катерина Андріївна Кротюк
Дата внесення: 22 Вер 2023 08:43
Останні зміни: 22 Вер 2023 08:43
URI: http://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/37969

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу