Структурна модель розвитку ціннісно-смислової сфери військовослужбовців-учасників бойових дій

Кротюк, К. А. (2023) Структурна модель розвитку ціннісно-смислової сфери військовослужбовців-учасників бойових дій. Психологічні студії (3). с. 81-89. ISSN 2786-7331

[img]
Перегляд
Text
Download (560kB) | Перегляд
Офіційний URL: http://journals.vnu.volyn.ua/index.php/psychology/index

Опис

У статті теоретично обґрунтовується актуальність та доцільність наукової роботи з проблематики розвитку ціннісно-смислової сфери військовослужбовців-учасників бойових дій. Наводяться теоретичні доробки зарубіжних та українських дослідників у напрямку розвитку ціннісно-смислової сфери, пояснення механізмів її формування. Ціннісно-смислова сфера є динамічною системою цінностей та смислів, які мають певну структурованість та спрямованість, залежно від особистісних прагнень, переконань та життєвих змін. Ціннісно-смислова проблематика особистості особливо загострюється в періоди суспільних змін, війн, глобальних криз та соціальної нестабільності, коли саме суспільство переоцінює та трансформує попередній ціннісний і смисловий досвід. Кризові ситуації, пов’язані із захистом територіальної цілісності та суверенітету нашої держави, впливають на психологічний стан, особистісні характеристики, прийняття та переосмислення травматичного досвіду, напряму життєвого руху. Враховуючи специфіку професійної діяльності військовослужбовців-учасників бойових дій, особливостей військового колективу як окремої соціально-професійної групи, у статті описано три групи ціннісних та смислових орієнтацій: загальнолюдські, професійні та особистісні. Це пояснюється тим, що особистість динамічно розвивається протягом всього життя, проходить численні етапи соціальних і психологічних трансформацій, змінює соціальне середовище, місце і власні ролі в ньому. Виділено стратегії поведінки та адаптації військовослужбовців до бойових дій (конструктивна, ситуативно-адаптивна, деструктивна), і, відповідно, пов’язано їх з етапами динаміки розвитку ціннісно-смислової сфери в період професійної діяльності. Адже кожен етап адаптації є кризовим, оскільки тут відбуваються критичні ціннісно-смислові трансформації. Внаслідок участі в бойових діях та залежно від обраної стратегії поведінки, у військовослужбовців відбувається ціннісно-смислова реструктуризація особистості, яка є обов’язковим етапом особистісного розвитку, «поштовхом» до подальшого руху та визначенням майбутніх перспектив.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Військовослужбовці-учасники бойових дій, ціннісно-смислова сфера, загальнолюдські цінності, професійні цінності, особистісні цінності, смисли.
Теми: B Філософія. Психологія. Релігія > BF Психологія
Підрозділи: Соціально-психологічний факультет > Кафедра соціальної та практичної психології
Користувач, що депонує: Катерина Андріївна Кротюк
Дата внесення: 12 Груд 2023 12:03
Останні зміни: 12 Груд 2023 12:03
URI: http://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/38496

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу