Постать, погляди, ідеї і науковий доробок Івана Лисяка-Рудницького з історичної ретроспективи: біографічно-історіографічний огляд

Ковальчук, І. В. (2023) Постать, погляди, ідеї і науковий доробок Івана Лисяка-Рудницького з історичної ретроспективи: біографічно-історіографічний огляд. Інтермарум: історія, політика, культура (13). с. 195-214. ISSN 2518-7694 (У процесі публікації)

[img]
Перегляд
Text
Download (251kB) | Перегляд

Опис

Метою дослідження є біографічно-історіографічний огляд постаті, поглядів, ідей та наукового доробку українського діаспорного вченого-історика та громадського діяча Івана Лисяка-Рудницького. Ключовим завданням є визначення впливу дослідника та його теоретико-методологічних узагальнень на сучасну йому та особливо – пострадянську українську історичну науку. Методологічну основу дослідження, перш за все, склали методи історіографічного аналізу та джерелознавчої критики. Саме завдяки аналізу наукового доробку І. Лисяка-Рудницького та досліджень, які присвячені його особі, вдалося цілісно охарактеризувати його внесок до української та світової історичної науки та визначити актуальність його досліджень у наш час. Наукова новизна полягає у висвітленні участі І. Лисяка-Рудницького у роботі Міжнародних конгресів істориків, особливо ХІІІ за ліком, який відбувався 1970 р. у Москві. Також доповненням наявного на даний час опису, стала деталізація його роботи над ідеєю налагодження контактів і співпраці між українською радянською та україно-американською діаспорною спільнотами істориків, чому зокрема була присвячена поїздка І. Лисяка-Рудницького до Києва наприкінці серпня 1970 р. Особливо цікавими виявились особисті враження вченого, які він занотував до свого щоденника. Висновки. Визначено непересічне місце І. Лисяка-Рудницького в науковому та інтелектуальному житті західної української діаспори у 1950 – 1980-х рр. Не зважаючи на не зовсім вдалу академічну кар’єру та незначну «публікаційну активність», дослідник отримав визнання і авторитет у науковому та громадському сегменті північноамериканського істеблішменту.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: діаспора, есе, І. Лисяк-Рудницький, консерватизм, щоденники
Теми: C Супутні історичні науки > C Супутні історичні науки (Загальне)
Підрозділи: Історичний факультет > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: к.і.н. І. В. Ковальчук
Дата внесення: 19 Квіт 2024 18:10
Останні зміни: 19 Квіт 2024 18:10
URI: http://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/39474

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу