Критерії добору програмних засобів віртуалізації у навчанніunix-подібних операційних систем

Головня, О. С. (2015) Критерії добору програмних засобів віртуалізації у навчанніunix-подібних операційних систем. Інформаційні технології в освіті (24). с. 119-133. ISSN 1998-6939

[img]
Перегляд
Text
Download (1MB) | Перегляд

Опис

Unix-подібні операційні системи втілюють у собі більшість базових принципів побудови сучасних операційних систем, й водночас вони зазвичай належать до вільно поширюваного програмного забезпечення. Це робить unix-подібні операційні системи однією з найважливіших платформ, а також сприяє їх активному використанню в освіті, у тому числі у підготовці бакалаврів інформатики. У статті визначено критерії добору програмних засобів віртуалізації для наступного використання цих засобів у навчанні unix-подібних операційних систем під час підготовки бакалаврів інформатики. На основі запропонованих критеріїв здійснено порівняльний аналіз наявних технологій віртуалізації, зокрема гіпервізорів І, ІІ типів та гібридних гіпервізорів, побудованих на базі динамічної трансляції, паравіртуалізації та поєднання цих методів, а також віртуальних контейнерів. Поряд із технологіями віртуалізації розглядаються й альтернативні їм варіантами навчання unix-подібних операційних систем, котрі не передбачають застосування віртуалізації (встановлення unix-подібної операційної системи як єдиної системи на комп’ютері та мультизавантаження). Відповідно до одержаних результатів, проведено порівняльний аналіз віртуалізаційного програмного забезпечення на основі попередньо вибраних технологій віртуалізації, причому як тих, що передбачають настільну роботу з віртуалізованою операційною системою, так і тих, що дають змогу віддаленого доступу до цієї системи у межах локальної чи глобальної комп’ютерної мережі.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: віртуалізація, програмні засоби віртуалізації, віртуалізаційне програмне забезпечення, unix-подібні операційні системи, бакалаври інформатики.
Теми: L Освіта > LB Теорія і практика освіти > LB2300 Вища освіта
Q Наука > QA Математика > QA76 Комп'ютерне програмне забезпечення
Підрозділи: Фізико-математичний факультет > Кафедра комп’ютерних наук та інформаційних технологій
Користувач, що депонує: Олександр Кривонос
Дата внесення: 23 Лют 2016 13:54
Останні зміни: 23 Лют 2016 13:54
URI: http://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/20368

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу