Engineering and technical intellectuals in Ukraine under conditions of the “Сreat terror” (on the example of the Konstantynovskyis family)

Геча, О. А. (2019) Engineering and technical intellectuals in Ukraine under conditions of the “Сreat terror” (on the example of the Konstantynovskyis family). Інтермарум: історія, політика, культура (6). с. 117-138. ISSN 2518-7694

[img]
Перегляд
Text
Download (807kB) | Перегляд

Опис

Метою запропонованої статті є дослідження долі представників інженерно-технічної інтелігенції України в умовах сталінського «Великого терору» скрізь призму персонального досвіду представників родини Константиновських. Антропологізація історії набуває все більшої популярності, що дозволяє досліджувати певні періоди і явища через персональний досвід безпосередніх учасників та очевидців. В дослідженні використовувались методи історії повсякденності в контексті вивчення особистих переживань людини (членів родини) в екстремальних умовах. В статті проаналізовано історіографію проблеми масових репресій, яка в цілому є значною. Новизною запропонованого матеріалу є зосередження уваги на представниках однієї єврейської родини – інженерів Константиновських. Характер «Великого терору» та його наслідки для України досліджується скрізь оптику долі конкретної єврейської родини інженера-будівельника. Десятки тисяч мешканців України, зокрема євреїв, були репресовані з обвинуваченням у причетності до неіснуючих антирадянських контрреволюційних організацій. Серед стандартних обвинувачень, які висувались проти представників інженерно-технічної інтелігенції, зокрема євреїв, – шпигунство на користь Англії, Франції, Польщі та інших країн. Проти представників родини Константиновських висувались звинувачення у співпраці з «польською розвідкою» та агентами з острова Ява (Індонезія). Особливо «обтяжуючим» фактором для Григорія та Германа Константиновських стала їх безпартійність. На прикладі представників цієї родини можна прослідкувати відпрацьований та максимально спрощений механізм репресій.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: репресії, «великий терор», національна меншина, євреї, інженерно-технічна інтелігенція, Григорій, Герман та Раїса Константиновські.
Теми: C Супутні історичні науки > C Супутні історичні науки (Загальне)
Підрозділи: Історичний факультет > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: к.і.н. І. В. Ковальчук
Дата внесення: 19 Груд 2022 07:33
Останні зміни: 19 Груд 2022 07:33
URI: http://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/35603

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу