Хакатон як інноваційний формат професійно-методичної Підготовки майбутнього вчителя іноземної мови в світлі нової української школи

Калініна, Л. В., Папіжук, В. О. (2023) Хакатон як інноваційний формат професійно-методичної Підготовки майбутнього вчителя іноземної мови в світлі нової української школи. Теорія та методика навчання (з галузей знаннь). с. 37-41.

[img]
Перегляд
Text
Download (162kB) | Перегляд

Опис

Стаття присвячена актуальному питанню методики навчання іноземних мов – професійно-методичній підготовці майбутнього вчителя іноземної мови. Через постійні виклики сьогодення, зміни й оновлення системи освіти, запровадження технологізації навчання, появу нових стандартів та про- грам навчання іноземної мови, професійно-методична підготовка в мовному, вищому навчальному закладі вимагає переосмислення. Зазначається, що в світлі реформ Нової української школи готовність та здатність учителя іноземної мови до роботи в початковій школі є надзвичайно важливими. В статті представлено аналіз наукових досліджень з вище зазначеної проблеми та висвітлено необхідність пошуку новітніх форматів професійно-методичної підготовки майбутнього вчителя іноземної мови, готового до роботи в початковій школі. Зроблено припущення, що хакатон може стати інноваційним форматом у професійно-методичній підготовці майбутніх вчителів. Розглянуто можливі функції хакатону в освітньому процесі та уточнена його роль у професійно-методичній підготовці, зосе- реджена увага на доцільності використання внутрішнього хакатону, який проводиться в одному навчальному закладі, що надає змогу студентам однієї спеціальності самостійно визначити свої професійно-методичні впо- добання та знайти однодумців з такими ж методичними інтересами. Окреслено етапи проведення хакатону, його цілі та завдання на прикладі професійно-методичної підготовки майбутнього вчителя іноземної мови, вчителя початкової школи в ННІ іноземної філології Житомирського державного університету імені Івана Франка. Представлено та описано креативні технології та засоби навчання іноземної мови, які створюються студентами під час колективного пошуку, обговорювання та представлення всім учасникам хакатону. Стаття містить результати опитування майбутніх вчителів, учасників хакатону, на основі яких висвітлено переваги хакатону як інноваційного формату професійно-методичної підготовки майбутнього вчителя іноземної мови початкової школи у стінах ЗВО. Доведено високий рейтинг цього формату професійно-методичної підготовки в порівнянні з іншими форматами професійної підготовки майбутнього вчителя, які використовуються у вишах України. Результати проведеного дослідження дають авторам змогу констатувати недостатність традиційного пояснювально-ілюстративного формату професійної підготовки майбутніх вчителів іноземної мови ХХІ століття та доцільність використання інноваційних форматів, зокрема хакатону. Наголошено про можливості використання зовнішнього хакатону, як платформи студентів різних мовних ЗВО України для обміну знаннями і досвідом з актуальних проблем методики навчання іноземної мови.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: професійно-методична підготовка, Нова українська школа, вчитель іноземної мови початкової школи, хакатон,інноваційний формат професійної підготовки, майбутній вчитель.
Теми: L Освіта > L Освіта (Загальне)
P Мова та література > P Філологія. Лінгвістика
Підрозділи: Інститут іноземної філології > Кафедра міжкультурної комунікації та іншомовної освіти
Користувач, що депонує: лаборант Юлія Харчишина
Дата внесення: 23 Бер 2023 13:44
Останні зміни: 23 Бер 2023 13:44
URI: http://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/36394

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу