Конфіксальні відад’єктивні адвербіативи в українських діалектах

Гримашевич, Г. І. (2014) Конфіксальні відад’єктивні адвербіативи в українських діалектах. Вісник Черкаського університету. Серія філологічні науки (7 (320). с. 21-25.

[img]
Перегляд
Text
Download (275kB) | Перегляд

Опис

У статті проаналізовано вторинні діалектні відприкметникові прислівники, утворені за допомогою двокомпонентних морфем – конфіксів, які складаються з префікса й суфікса; визначено основні препозитивні (префікси) та постпозитивні (суфікси) компоненти, які переважають в українських діалектах для утворення відад’єктивних прислівників; з’ясовано семантичну струкутуру аналізованих діалектних адвербіативів; простежено формальну варіативність конфіксів зокрема та адвербіативів загалом насамперед на фонетичному рівні, що зумовлено фонетичними рисами окремих говорів, а також словотвірному, що демонструє багатство дериваційних діалектних засобів; простежено закономірності поєднання відповідних конфіксів із прикметниковими похідними і непохідними основами для утворення адвербіативів; з’ясовано, що в українських діалектах найбільше відад’єктивних конфіксальних адвербіативів функціонує із семантикою способу дії, значно рідше – часу, місця, міри і ступеня та причини, причому вони здебільшого утворені за допомогою різних конфіксів; окреслено перспективи подальших наукових пошуків у царині діалектної адвербіальної системи з огляду на семантико-словотвірну структуру прислівників як незмінного класу слів, який постійно поповнюється завдяки вторинним утворенням, та їх функціонування в сучасних українських діалектах як складової лексико-граматичної системи говорів.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: прислівники, конфікси, конфіксація, адвербіалізація, адвербіативи, діалект, говірка, прислівникова система
Теми: P Мова та література > PG Слов'янська група мов, Балтичні мови, Албанські мови і література > Українська
Підрозділи: Інститут філології і журналістики > Кафедра української мови та методики її навчання
Користувач, що депонує: lab Zhanna Gan'ko
Дата внесення: 22 Січ 2015 13:28
Останні зміни: 22 Січ 2015 13:28
URI: http://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/15097

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу