Особливості вмісту триацилгліцеролів в організмі прісноводних черевоногих молюсків (Molluska:Gastropoda)

Киричук, Г. Є., Музика, Л. В. (2017) Особливості вмісту триацилгліцеролів в організмі прісноводних черевоногих молюсків (Molluska:Gastropoda). Біологічні дослідження – 2017. с. 266-267.

[img]
Перегляд
Text
Download (362kB) | Перегляд

Опис

Актуальність досліджень в області екологічної біохімії визначається не лише можливістю отримання даних про особливості біохімічної організації у різних екологічних груп тварин та зміни біохімічних показників в межах норми-реакції за адаптації до змінних умов середовища, а також і даних, що свідчать про виникнення патології в зв‘язку зі зростанням антропогенного навантаження на екосистеми. Адаптація гідробіонтів забезпечується діяльністю цілого комплексу механізмів, серед яких важливу роль відіграють біохімічні, що лежать в основі розвитку компенсаторних реакцій клітини у відповідь на дію несприятливих чинників. Стійкість організму водних тварин до різних впливів значною мірою визначається особливостями ліпідного метаболізму, зокрема вмістом в їх організмі запасних ліпідів – триацилгліцеролів (ТАГ), деградація яких безпосередньо пов'язана з енергетичним метаболізмом молюсків, а при зростанні загальних потреб організму, викликаних репродукцією, активністю або при дефіциті кормових ресурсів чи за дії несприятливих чинників використовуються як резервні. Однак, незважаючи на те, що ліпідний склад морських молюсків є вивченим в достатній мірі, дослідженню вмісту ТАГ в організмі прісноводних черевоногих молюсків приділено небагато уваги, а наявні відомості в літературі, що переважно стосуються сумарного вмісту ліпідів, є малочисельними та фрагментарними.

Тип елементу : Стаття
Теми: Q Наука > QK Ботаніка
Підрозділи: Природничий факультет > Кафедра ботаніки, біоресурсів та збереження біорізноманіття
Користувач, що депонує: лаборант Ганна Федорович
Дата внесення: 03 Трав 2017 08:46
Останні зміни: 03 Трав 2017 08:56
URI: http://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/24462

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу