Особливості педагогічного моделювання учнів у процесі вивчення курсу "Україна і світове господарство"

Яковлева, В. А., Власенко, Р. П., Андрійчук, Т. В., Демчук, Н. С. (2020) Особливості педагогічного моделювання учнів у процесі вивчення курсу "Україна і світове господарство". Науковий часопис Національного педагогічного уніврситету імені М.П. Драгоманова. (78). с. 253-258.

[img]
Перегляд
Text
Download (328kB) | Перегляд

Опис

Розглядаються питання моделювання формування пізнавальної самостійності учнів у процесі вивчання курсу «Україна і світове господарство». Проаналізовано і висвітлено різні види педагогічних моделей залежно від методо- логічного підґрунтя її створення й освітніх принципів, покладених у її основі. З’ясовано, що метою експериментальної роботи є підвищення рівня пізнавальної самостійності учнів у процесі вивчання курсу «Україна і світове господар- ство» шляхом підвищення рівня навчальної мотивації; здобування знань, формування самостійних умінь і навичок піз- навальної діяльності; оволодіння способами пізнавальної діяльності. Дана мета може бути реалізована через вирі- шення системи взаємопов’язаних завдань, спрямованих на формування пізнавальної самостійності старшокласників, а саме: створення організаційних і психолого-педагогічних умов ефективного формування пізнавальної самостійності старшокласників у процесі вивчання курсу «Україна і світове господарство»; розвиток навчальної мотивації, актив- ності, самостійності у здобуванні географічних знань; розроблення типології пізнавальних завдань та алгоритмів їх використання у формуванні пізнавальної самостійності учнів, зазначені мета і завдання окреслюють напрямки орга- нізації дидактичного процесу в старшій школі, а зокрема при вивченні курсу «Україна та світове господарство», які відображені в організаційному компоненті моделі. Виокремлено та доведено доцільність реалізації змістового компо- нента моделі формування пізнавальної самостійності учнів у процесі вивчання курсу «Україна і світове господарство» відображає тематичне і процесуальне насичення методики викладання географії у старшій школі спеціально піді- браними формами і методами, спрямованими на забезпечення таких цілей навчально-виховного процесу: формування знань − понять, причинно-наслідкових зв’язків, закономірностей; формування практичних умінь, навичок (предметних, загальнонавчальних), формування творчих особистісних якостей у процесі вивчання географії, розвиток ціннісного ставлення до явищ і процесів, що вивчаються у курсі Україна і світове господарство, зокрема, і до навчальної діяль- ності загалом.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: педагогічна модель, рівень навчальної мотивації, курс «Україна і світове господарство», пізнаваль- на самостійність, навчальна мотивація, моделювання, модель, навчально-виховний процес.
Теми: L Освіта > L Освіта (Загальне)
Підрозділи: Природничий факультет > Кафедра екології та географії
Користувач, що депонує: ekology
Дата внесення: 26 Бер 2021 14:06
Останні зміни: 26 Бер 2021 14:06
URI: http://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/32399

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу