Психологія здоров’я

Вознюк, О. В. (2021) Психологія здоров’я. In: Матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Духовно-інтелектуальне виховання і навчання в XXI столітті», 21 жовтня 2021 року, Харків.

[img]
Перегляд
Text
Download (496kB) | Перегляд

Опис

Здоров'я як психофізіологічна сутність розуміється як стан функціонально-соматичної цілісності людського організму, яке забезпечує повноту і різноманітність всього безлічі процесів цього організму. Втрата здоров'я людським організму реалізується як втрата ним зазначеного вище стану цілісності / когерентності в результаті певних дій на організм з боку зовнішнього і / або внутрішнього середовища, що, відповідно до другого початку термодинаміки, призводить до підвищення ентропії, тобто до активізації процесів розпаду організму через неузгодженість біоритмів і функцій його клітин, органів і систем. Психологічні аспекти здоров'я реалізуються у контексті таких теорій та концепцій, як теорія стресу Г. Сельє, інформаційна теорія стресу П.В. Симонова, теорія когнітівного дисонансу Л. Фестінгера, концепція надситуативной активності В.А. Петровського і Е.Дісі, теорія творчості як неадаптівної активності Д. Б. Богоявленської, концепція, що встановлює кореляцію між внутрішньою мотивацією людини і її творчою діяльністю, положення про самоактуалізовану особистість А. Маслоу, теорія психологічного захисту та ін.

Тип елементу : Доповідь на конференції або симпозіумі (Стаття)
Ключові слова: творчість, здоров'я учасників освітнього процесу, когеренція, стрес, психолого-світоглядна деструкція, захисні психологічні механізми.
Теми: L Освіта > L Освіта (Загальне)
R Медицина > R Медицина (Загальне)
R Медицина > RA Суспільні аспекти медицини
Підрозділи: Інститут педагогіки > Кафедра англійської мови з методиками викладання в дошкільній та початковій освіті
Користувач, що депонує: асистент І.О. Денисюк
Дата внесення: 09 Лют 2022 07:12
Останні зміни: 09 Лют 2022 07:12
URI: http://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/33766

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу