Concepts of developing and planning a soviet city

Цимбалюк, Олена (2019) Concepts of developing and planning a soviet city. Інтермарум: історія, політика, культура (6). с. 139-156. ISSN 2518-7694

[img]
Перегляд
Text
Download (966kB) | Перегляд

Опис

Мета дослідження – розкрити змістову складову основних концепцій радянського містобудування, які застосовувались для розбудови нових та вже існуючих міст в УРСР, порівняльного аналізу ідей розбудови міст, житла та міського простору, які застосовувались у світовій містобудівній практиці з ідеями, що реалізувались на практиці в Радянському Союзі. В ході дослідження було застосовано метод аналізу та синтезу під час визначення змісту ідей соціалістичного міста, індустріальної житлової забудови, панельного будівництва та поділу міського простору на мікрорайони. Досліджено специфічні зв’язки програм розвитку міст та житлової забудови з програмами внутрішньо-економічного розвитку країни. Впровадження досліджуваних концепцій містобудування забезпечило свого часу активізацію урбаністичних процесів й вирішення житлової проблеми у містах Радянської України. Та варто відмітити й значні недоліки даних концептів: домінування ідеологічної складової у всіх сферах життя, у тому числі й житловому будівництві; підпорядкування державним економічних програмам, однотипна забудова, низька якість житла, забезпечення побутових потреб населення на мінімальному рівні та ін. Відповідно до сучасних стандартів, міста, розбудовані в період УРСР, є незручними для життя та потребують системної реконструкції. Головне завдання сучасного будівництва та архітектури – розроблення нових містобудівних концепцій з врахуванням недоліків радянських практик розбудови міст та досягнень світової постіндустріалізації. Подальші наукові дослідження даної тематики дозволять встановити вплив міської забудови на формування повсякденних практик та побуту міського населення Радянської України другої половини ХХ ст.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Радянські містобудівні концепції, планування, соцмісто, індустріальна житлова забудова, мікрорайон, «хрущовка»
Теми: C Супутні історичні науки > C Супутні історичні науки (Загальне)
Підрозділи: Історичний факультет > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: к.і.н. І. В. Ковальчук
Дата внесення: 19 Груд 2022 07:39
Останні зміни: 19 Груд 2022 07:39
URI: http://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/35608

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу