Електронна бібліотека Житомирського державного університету

Особливості вмісту триацилгліцеролів в організмі прісноводних черевоногих молюсків (Molluska:Gastropoda)

Киричук Г. Є., Музика Л. В. (2017) Особливості вмісту триацилгліцеролів в організмі прісноводних черевоногих молюсків (Molluska:Gastropoda). Біологічні дослідження – 2017.. С. 266–267.

[thumbnail of Kyrychuk.pdf]
Preview
Текст
Kyrychuk.pdf

Завантажити (362kB) | Preview

Анотація

Актуальність досліджень в області екологічної біохімії визначається не лише можливістю отримання даних про особливості біохімічної організації у різних екологічних груп тварин та зміни біохімічних показників в межах норми-реакції за адаптації до змінних умов середовища, а також і даних, що свідчать про виникнення патології в зв‘язку зі зростанням антропогенного навантаження на екосистеми. Адаптація гідробіонтів забезпечується діяльністю цілого комплексу механізмів, серед яких важливу роль відіграють біохімічні, що лежать в основі розвитку компенсаторних реакцій клітини у відповідь на дію несприятливих чинників. Стійкість організму водних тварин до різних впливів значною мірою визначається особливостями ліпідного метаболізму, зокрема вмістом в їх організмі запасних ліпідів – триацилгліцеролів (ТАГ), деградація яких безпосередньо пов'язана з енергетичним метаболізмом молюсків, а при зростанні загальних потреб організму, викликаних репродукцією, активністю або при дефіциті кормових ресурсів чи за дії несприятливих чинників використовуються як резервні. Однак, незважаючи на те, що ліпідний склад морських молюсків є вивченим в достатній мірі, дослідженню вмісту ТАГ в організмі прісноводних черевоногих молюсків приділено небагато уваги, а наявні відомості в літературі, що переважно стосуються сумарного вмісту ліпідів, є малочисельними та фрагментарними.

Тип ресурсу: Стаття
Класифікатор: Q Наука > QK Ботаніка
Відділи: Природничий факультет > Кафедра ботаніки, біоресурсів та збереження біорізноманіття
Користувач: Ганна Федорович
Дата подачі: 03 Трав 2017 08:46
Оновлення: 03 Трав 2017 08:56
URI: https://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/24462
ДСТУ 8302:2015: Киричук Г. Є., Музика Л. В. Особливості вмісту триацилгліцеролів в організмі прісноводних черевоногих молюсків (Molluska:Gastropoda). Біологічні дослідження – 2017. 2017.. С. 266–267.

Дії ​​(потрібно ввійти)

Оглянути опис ресурсу
Оглянути опис ресурсу