Фостолович В. А.ORCID: https://orcid.org/0000-0001-5359-7996, Павлова С. І.
ORCID: https://orcid.org/0000-0001-7908-0215
(2025)
Інноваційні підходи до системи управління підприємством сфери гостинності в умовах персоналізації та цифрових трансформацій.
Економіка. Управління. Інновації. № 36.
С. 234–249.
ISSN 2410-3748.
DOI: 10.35433/ISSN2410-3748-2024-1(36)-16.
1.pdf
Завантажити (289kB) | Preview
Анотація
Сучасним інструментом розвитку бізнесу є перехід підприємств на реалізацію ініціативи та методику постійного поліпшення із основними елементами: спрямування вектору розвитку на цифровізацію, інтегрування сучасних програмних продуктів та технічних засобів у реалізацію бізнес-процесів та на реалізацію принципів сталого розвитку. Сфера гостинності є соціально-економічним явищем, яке змінюється в напрямку персоналізації обслуговування.
Впровадження штучного інтелекту як складової технологічного рішення у технології організації виробничого процесу та у процесі управління закладом сфери гостинності видозмінило підхід до функціонування в умовах конкурентного середовища.
Інновації в сфері цифрових трансформацій є фактором, що визначає рівень конкурентоспроможності та економічного благополуччя закладу сфери гостинності.
Конкурентна боротьба за гостя й за сегмент ринку, на якому здійснює діяльність заклад спрямовують свій розвиток на задоволення персоналізованих потреб гостя в умовах складних економічних, екологічних та соціальних і політичних ситуацій.
Потреба в створенні якісного продукту чи послуги із достатнім рівнем економічної ефективності та конкурентоспроможності спровокувала пошук шляхів і сучасних інструментів, які забезпечать можливість роботи закладу 24/7 із автоматизованою системою обслуговування та системою управління у віддаленому режимі роботи. Інтегрування у систему управління принципу постійного поліпшення на основі Циклу Демінга та інструментів цифрових трансформацій стало сучасною моделлю конкурентоспроможного бізнесу.
Впровадження технологій на основі штучного інтелекту у процес обслуговування гостя змінило цілковито механізм надання послуги чи приготування готового продукту, забезпечуючи вищий рівень ефективності та якості. Використання віртуальних асистентів замінило послуги із бронювання гостей, надання відповідей на традиційні питання та інформування про можливі послуги, які може надати заклад.
Реалізація цілей сталого розвитку стала основою енергоощадності та ресурсоощадності підприємств сфери гостинності, що сприяє економії ресурсів та поліпшенню економічних результатів діяльності.
Інтегрування цифрових технологій у бізнес-процес діяльності підприємств готельно-ресторанного господарства змінило не лише технологію надання послуг, але і систему управління закладом, систему менеджменту та систему маркетингу.
Поступове постійне поліпшення, що базується на принципах циклу PDCA, є основним підходом до розвитку підприємств сфери гостинності та способом задоволення вимог і потреб сучасних гостей.
Інтенсивна цифровізація стала незамінним інструментом ефективного персоналізованого обслуговування відвідувачів закладів готельно-ресторанного бізнесу.
Тип ресурсу: | Стаття |
---|---|
Класифікатор: | H Суспільні Науки > H Соціальні науки (Загальне) |
Відділи: | Соціально-психологічний факультет > Кафедра економіки, менеджменту, маркетингу та готельно-ресторанної справи |
Користувач: | Інна Олександрівна Клімова |
Дата подачі: | 25 Черв 2025 08:49 |
Оновлення: | 07 Серп 2025 12:31 |
URI: | https://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/44314 |
ДСТУ 8302:2015: | Фостолович В. А., Павлова С. І. Інноваційні підходи до системи управління підприємством сфери гостинності в умовах персоналізації та цифрових трансформацій. Економіка. Управління. Інновації. 2025. № 36. С. 234–249. DOI: 10.35433/ISSN2410-3748-2024-1(36)-16. |