Матвійчук Б. В.ORCID: https://orcid.org/0000-0002-7872-2420, Матвійчук Н. Г.
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-2226-814X, Панчишин В. З.
ORCID: https://orcid.org/0000-0001-5256-5052, Савченко В. М.
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-0921-1424
(2025)
Аспекти адаптації пшениці озимої до негативних чинників природного середовища за дії засобів захисту рослин.
Землеробство та рослинництво: теорія і практика. № 17.
С. 74–82.
ISSN 2786-4847.
DOI: 10.54651/agri.2025.03.08.
1.pdf
Завантажити (709kB) | Preview
Анотація
Мета. Дослідити вплив різних гербіцидів та їх комбінацій на білковий склад і ферментну активність пшениці озимої сорту Кришталева після різних попередників. Методи. Дослідження проводились протягом 2020–2022 рр. на чорноземах опідзолених середньосуглинкової структури. В орному шарі: гумусу – 3,1%, валового азоту – 0,18–0,19%, фосфору – 0,13–0,14%, калію – 2,0–2,1%. Обробку проводили гербіцидами: дербі (70 г/га), старане преміум (0,5 л/га), лонтрел гранд (120 г/га) і діален супер (0,8 л/га). Контролем слугувала пшениця без гербіцидів із ручним виполюванням бур’янів. Результати. Встановлено, що більшість гербіцидів сприяли зростанню загального вмісту білка в зерні, найвищий рівень якого зафіксовано після застосування препарату гранстар (25 г/га) – на 138,4 % більше порівняно з контролем. Усі варіанти обробки зумовили зміни в поліпептидному складі зерна: виявлено 15 білкових компонентів з молекулярною масою 14,8–51,3 кДа, крім того, кількісні зміни білків спостерігались у всіх дослідних варіантах. Особливу активність виявили білки з Mr 23,04 28,9; 35,5; 42,7; 46,8 та 49,0 кДа. Фракційний склад білків також зазнав змін – найбільші зміни відзначено за внесення гербіцидів гранстар (Rf 0,50– 22,4 кДа) та суміші естерон + пума супер (Rf 0,14–58,9 кДа). Паралельно оцінено ферментну активність у проростках пшениці другої генерації, де виявлено істотне зростання активності супероксиддисмутази (в 1,8–4,1 раза) та менш значні зміни активності каталази й пероксидази. Це вказує на післядію гербіцидної обробки на метаболічні процеси в наступному поколінні рослин. Висновки. Отримані результати свідчать, що гербіциди впливають на стійкість рос- лин пшениці озимої до умов навколишнього середовища, а це, своєю чергою, впливає на врожайність та, в кінцевому результаті, на вміст і якісний склад білка.
Тип ресурсу: | Стаття |
---|---|
Класифікатор: | Q Наука > Q Наука (Загальне) S Сільське господарство > S Сільське господарство (Загальне) |
Відділи: | Природничий факультет > Кафедра ботаніки, біоресурсів та збереження біорізноманіття |
Користувач: | Ганна Федорович |
Дата подачі: | 30 Вер 2025 12:17 |
Оновлення: | 30 Вер 2025 12:52 |
URI: | https://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/45365 |
ДСТУ 8302:2015: | Аспекти адаптації пшениці озимої до негативних чинників природного середовища за дії засобів захисту рослин / Б. В. Матвійчук та ін. Землеробство та рослинництво: теорія і практика. 2025. № 17. С. 74–82. DOI: 10.54651/agri.2025.03.08. |