Корекція стресостійкості засобами спортивних ігор у військовослужбовців із наслідками бойової травми

Юденко, О. В., Білошицький, В. В., Бойченко, С., Галашевський, Г. (2021) Корекція стресостійкості засобами спортивних ігор у військовослужбовців із наслідками бойової травми. Військова освіта: Збірник наукових праць Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, 1 (43). с. 381-392.

[img]
Перегляд
Text
Download (557kB) | Перегляд

Опис

У статті авторами розглянуто сучасні аспекти та питання, які викликають гальмування розвитку системи надання якісних фізкультурно-спортивних послуг учасникам бойових дій та членам їх родин з позицій сьогодення; визначено, питанням реабілітації та корекційно-відновлювального впливу на учасників бойових дій, які повертаються до життя в мирних умовах присвячено достатню кількість досліджень, але вони практично не висвітлюють особливості застосування засобів фізкультурно-спортивної реабілітації на психофізичний стан військових із наслідками бойової травми та ефективної системи реалізації фізкультурно-спортивних послуг з метою подолання наслідків впливу військового конфлікту на військових, що приймали участь у бойових діях на Сході України та членів їх родин; подано узагальнені підходи до проявів стресостійкості, особливостей корекції цього стану організму; подано результати дослідження здійсненого протягом 2019-2020 рр. які характеризують особливості зміни динаміки середніх показників прояву депресивного стану (за PHQ-9), ступеню прояву ПТСР та задоволеністю якістю життя за технологією «Колесо життєвого балансу» – отримані дані свідчать про позитивний кількісний та якісний вплив на означені показники як комплексних складових стресостійкості особистості в сучасному динамічному суспільстві та дозволяють стверджувати що адаптивний регбі та футбол є сучасними трендовими фізкультурно-спортивними послугами для учасників бойових дій та членів їх родин, які дозволять позитивним чином вплинути на рівень соціальної адаптації військовослужбовців із наслідками бойової травми, підвищити загальний рівень опору стресу.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: футбол, регбі, фізкультурно-спортивна реабілітація, бойовий стрес, корекційно-реабілітаційний вплив, учасники АТО/ООС
Теми: L Освіта > LB Теорія і практика освіти
L Освіта > LB Теорія і практика освіти > LB2300 Вища освіта
L Освіта > LC Спеціальні аспекти освіти > LC5201 Додаткова освіта. Доросла освіта. Неперервна Освіта
R Медицина > R Медицина (Загальне)
R Медицина > RZ Інші системи медицини
Підрозділи: Інститут педагогіки > Кафедра професійно-педагогічної, спеціальної освіти, андрагогіки та управління
Користувач, що депонує: доцент О.В. Юденко
Дата внесення: 18 Лют 2024 23:20
Останні зміни: 18 Лют 2024 23:20
URI: http://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/39040

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу