Козак В. О.
ORCID: https://orcid.org/0009-0003-5762-4682, Чернік І. В.
ORCID: https://orcid.org/0009-0002-4966-0475, Пида С. В.
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-7858-104X, Крижановська М. А.
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-7802-5246
(2025)
Фотосинтетичні пігменти листків сочевиці харчової (Lens culinaris medik.) за впливу мікробних препаратів і протруйника Максим.
Український журнал природничих наук. № 13.
С. 77–86.
ISSN 2786-6335.
DOI: 10.32782/naturaljournal.13.2025.6.
8.pdf
Завантажити (559kB) | Preview
Анотація
Метою роботи було дослідити вплив монооброблення насіння перед сівбою мікробними препаратами (МБП) Ризобофіт, Rhizobium leguminosarum biovar viceae (R. leg) штамів: C4-30, 724, Ф 11-2, Ф 16-1 та сумісної з протруйником фунгіцидного типу дії Максим на динаміку накопичення хлорофілів і основних каротиноїдів у листках сочевиці харчової сорту Red в умовах Західного Лісостепу України.Lens culinaris є не лише цінним джерелом амінокислот та рослинних білків, а й незамінною ланкою у функціонуванні бобово-ризобіального симбіозу. Встановлено, що накопичення фотосинтетичних пігментів у листках сочевиці харчової залежить від інокуляції насіння мікробними препаратами, сумісного їх застосування з протруйником Максим та фенологічної фази росту й розвитку рослин.За впливу R. leg C4-30 та R. leg 724 визначено статистично вірогідне підвищення вмісту хлорофілів у мезофілі листків упродовж генеративних фаз розвитку рослин. Моноінокуляція МБП та їх сумісне застосування з протруйником Максим у технології вирощування сочевиці харчової суттєво впливали на накопичення в листках хлорофілу а. Його вміст за впливу штамів R. leg зростав до 22,4%. За інокуляції насіння R. leg штаму 724 листки сочевиці харчової характеризувалися найвищим значенням показників суми хлорофілів (а+b) у фазі бутонізації – початок цвітіння (приріст 19,7%) та основних каротиноїдів у фазі цвітіння (приріст 27,2%). За моновпливу протруйника встановлено зростання показника суми зелених пігментів у мезофілі листків на 6%, лише у фазі бутонізації – початок цвітіння. За сумісного використання МБП з протруйником Максим виявлено підвищення вмісту хлорофілів у фазах бутонізації – початок цвітіння (варіанти Ризобофіт та R. leg C4-30), цвітіння та стиглого бобу (варіанти R. leg 724, R. leg Ф 11-2, R. leg Ф 16-1).Найвищим умістом хлорофілів у листках характеризувалися рослини Lens culinaris у фазі буто- нізації – початок цвітіння, дещо нижчим під час цвітіння. У фазах зеленого і стиглого бобу кількість хлорофілів зменшувалася, що пов’язано зі старінням листків. Пік накопичення каротиноїдів у листках рослин сочевиці виявлено у фазі цвітіння.Комплексне застосування в технології вирощування сочевиці харчової сорту Red Ризобофіту, активних штамів R. leg та протруйників дозволить інтенсифікувати фотосинтетичні процеси шляхом поліпшення азотного живлення рослин унаслідок біологічної фіксації нітрогену азотфіксувальними системами, реалізувати потенціал захисних властивостей від грибкових захворювань та, як наслідок, підвищити урожайність культури.
| Тип ресурсу: | Стаття |
|---|---|
| Класифікатор: | L Освіта > L Освіта (Загальне) |
| Користувач: | Аліна Ковальчук |
| Дата подачі: | 27 Жовт 2025 11:01 |
| Оновлення: | 27 Жовт 2025 11:01 |
| URI: | https://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/45638 |
| ДСТУ 8302:2015: | Фотосинтетичні пігменти листків сочевиці харчової (Lens culinaris medik.) за впливу мікробних препаратів і протруйника Максим / В. О. Козак та ін. Український журнал природничих наук. 2025. № 13. С. 77–86. DOI: 10.32782/naturaljournal.13.2025.6. |


