Електронна бібліотека Житомирського державного університету

Вплив мікродобрив та регуляторів росту на якісні показники зеленої маси кукурудзи

Басюк П. Л.ORCID: https://orcid.org/0000-0000-0547-0854, Грабовський М. Б.ORCID: https://orcid.org/0000-0002-8494-7896 (2025) Вплив мікродобрив та регуляторів росту на якісні показники зеленої маси кукурудзи. Український журнал природничих наук. № 13. С. 241–253. ISSN 2786-6335. DOI: 10.32782/naturaljournal.13.2025.22.

[thumbnail of 24.pdf]
Preview
Текст
24.pdf

Завантажити (487kB) | Preview

Анотація

Визначення якісних показників зеленої маси кукурудзи дозволяє об’єктивно оцінити її поживну та енергетичну цінність для оптимізації раціонів годівлі тварин та є важливим критерієм для оцінювання якості сировини її придатності до силосування та можливих ферментаційних процесів під час зберігання. Метою дослідження було визначення впливу мікродобрив та регуляторів росту рослин на хімічний склад, енергетичну цінність і придатність зеленої маси гібридів кукурудзи до силосування. Застосування мікродобрив і регуляторів росту рослин впливає на вміст сирого протеїну, сирої клітковини, целюлози та крохмалю в зеленій масі кукурудзи. Не відзначено достовірного впливу мікродобрив та регуляторів росту рослин на вміст сирого жиру та відсутній їх вплив на вміст сирої золи. Встановлено високий позитивний зв’язок між вмістом сирого протеїну та крохмалю (r=0,98), сирого протеїну та сирого жиру (r = 0,97), сирого протеїну і целюлози (r=0,96), сирого жиру з вмістом крохмалю і целюлози (r=0,98). Застосування мікродобрив і регуляторів росту рослин сприяло помірному підвищенню вмісту оцтової кислоти та більш активному накопиченню молочної кислоти в зеленій масі кукурудзи. У гібридів Гендальф та Інтелігенс найвищі значення валової та обмінної енергії й нетто-енергії лактації (NEL) отримано на третьому і четвертому варіантах досліду – 18,79–19,09 МДж/кг, 10,55–10,89 МДж/кг і 6,33–6,54 МДж/кг. При цьому вміст кормових одиниць і енергетичних кормових одиниць зростав лише на 0,01–0,02, порівняно з контролем. За енергетичними характеристиками гібрид Інтелігенс суттєво переважає Гендальф. Кращу придатність зеленої маси кукурудзи до силосування за вмістом цукру, буферною ємністю та відношенням цукру до буферної ємності має гібрид Гендальф. У гібрида Інтелігенс застосування мікродобрив і регуляторів росту забезпечило високий вміст цукру, однак співвідношення з буферною ємністю є низьким, що вимагає більш ретельного контролю ферментаційного процесу під час заготівлі силосу.

Тип ресурсу: Стаття
Класифікатор: L Освіта > L Освіта (Загальне)
Користувач: Аліна Ковальчук
Дата подачі: 27 Жовт 2025 12:39
Оновлення: 27 Жовт 2025 12:39
URI: https://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/45654
ДСТУ 8302:2015: Басюк П. Л., Грабовський М. Б. Вплив мікродобрив та регуляторів росту на якісні показники зеленої маси кукурудзи. Український журнал природничих наук. 2025. № 13. С. 241–253. DOI: 10.32782/naturaljournal.13.2025.22.

Дії ​​(потрібно ввійти)

Оглянути опис ресурсу
Оглянути опис ресурсу