Електронна бібліотека Житомирського державного університету

Вплив термообробки молока на рівноваги за участю іонного кальцію та фосфат-іонів

Квітковська Н. П. ORCID: https://orcid.org/0009-0008-3268-0510, Іщенко В. М. ORCID: https://orcid.org/0000-0002-0218-8516, Кочубей-Литвиненко О. В. ORCID: https://orcid.org/0000-0003-0712-448X, Іщенко М. В. ORCID: https://orcid.org/0000-0002-0851-1679 (2025) Вплив термообробки молока на рівноваги за участю іонного кальцію та фосфат-іонів. Український журнал природничих наук. № 12. С. 122–130. ISSN 2786-6335. DOI: 10.32782/naturaljournal.12.2025.11.

[thumbnail of 13.pdf]
Preview
Текст
13.pdf

Завантажити (513kB) | Preview

Анотація

Термічна обробка молока є обов’язковою процедурою його очищення від шкідливих мікроорганізмів і продовження терміну його зберігання. Більшість методик оцінювання термічної обробки молока базуються на подальшому визначенні деяких компонентів продукту після нагрівання, наприклад, визначення активності ферментів, білків сироватки, продуктів реакції Майяра. У представленій роботі оцінено можливу кореляцію між основними мінеральними компонентами молока та ступенем його термічної обробки. Для дослідження було вибрано 17 комерційних зразків молока, серед яких: натуральне необроблене, пастеризоване, мікрофільтроване, ультрапастеризоване, стерилізоване, 2 зразка виготовленого відновленого молочного продукту та дві суміші пастеризованого та відновленого молока в різних співвідношеннях. Загальний вміст кальцію в молоці та вміст кальцію після відділення казеїну, так званий іонний, чи сироватковий, кальцій, визначали методом полуменевої атомно-абсорбційної спектроскопії. Вміст фосфат-іонів у досліджуваних зразках молока визначено методом іонної хроматографії з кондуктометричним детектором. Вміст загального фосфору визначено фотометрично з фосфоромолібденовою гетерополікислотою після сухого озолення проби.Вміст сухого знежиреного молочного залишку, білку, жиру та лактози у зразках молока визначали за допомогою ультразвукового аналізатора “Ecomilk”. Обробку всього масиву даних було проведено хемометрично, методом головних компонент. Установлено, що в окрему групу виділяються зразки відновленого молока та сумішей відновленого молока з пастеризованим. За графіком навантажень першої та другої компоненти відмічається, що основною відмінністю у зразках є відношення іонного фосфату до загального фосфору та вміст загального білка.

Тип ресурсу: Стаття
Класифікатор: L Освіта > L Освіта (Загальне)
Користувач: Аліна Ковальчук
Дата подачі: 25 Лип 2025 09:11
Оновлення: 25 Лип 2025 09:11
URI: https://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/44766
ДСТУ 8302:2015: Вплив термообробки молока на рівноваги за участю іонного кальцію та фосфат-іонів / Квітковська Н. П. та ін. Український журнал природничих наук. 2025. № 12. С. 122–130. DOI: 10.32782/naturaljournal.12.2025.11.

Дії ​​(потрібно ввійти)

Оглянути опис ресурсу
Оглянути опис ресурсу