Ярмольська О. Є. ORCID: https://orcid.org/0000-0002-0279-8330, Барсукова О. А.
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-9054-142X, Натальченко Е. В.
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-1355-147X
(2025)
Агроекологічні показники формування потенційного врожаю сочевиці.
Український журнал природничих наук. № 12.
С. 278–287.
ISSN 2786-6335.
DOI: 10.32782/naturaljournal.12.2025.28.
30.pdf
Завантажити (584kB) | Preview
Анотація
У статті надано аналіз показників продуктивності сочевиці в різних кліматичних умовах, а також розрахунки різних категорій урожаїв сочевиці з використанням агрокліматичної моделі продуктивності. До початку Другої світової війни Україна була лідером у світі з вирощування і споживання сочевиці. Зараз же знання про цю надзвичайно корисну стародавню культуру частково втрачено, але агрономи та селекціонери України останніми роками повертаються до вирощування сочевиці. За унікальні властивості сочевицю називають бобовою царицею.Уведення зернобобових у сівозміну дозволяє зменшити внесення мінеральних добрив і пестицидів.Унікальна сочевиця й тим, що не спроможна накопичувати нітрати та радіонукліди, тому, навіть вирощена в забруднених районах, завжди є екологічно чистим продуктом. Зараз підвищена увага українських аграріїв до сочевиці, що зумовлено можливістю її повсюдного вирощування і високими показниками рентабельності – до 80–100%. Тому, роботи з оцінювання можливостей вирощування сочевиці в різних реґіонах України є актуальними.За результатами розрахунків, за допомогою динамічної моделі, надана характеристика ефективності вирощування сочевиці в Тернопільській області. Також було проведено аналіз сприятливості кліматичних умов даного реґіону згідно з потребами культури в теплових, водних і радіаційних ресурсах, розраховані коефіцієнти ефективності та рівень господарського використання метеорологічних і ґрунтових умов. Окрім того, були розраховані агроекологічні категорії врожаїв сочевиці за різних рівнів використання радіаційних ресурсів. У розрахунках використанні середньобагаторічні метеорологічні й агрометеорологічні дані в Тернопільській області, а також дані фенологічних спостережень посівів сочевиці, ряди середньообласної врожайності сочевиці з 1995 до 2023 року. За результатами дослідження надані рекомендації щодо використання потенціалу агрокліматичних ресурсів для отримання максимальних урожаїв сочевиці.
Тип ресурсу: | Стаття |
---|---|
Класифікатор: | L Освіта > L Освіта (Загальне) |
Користувач: | Аліна Ковальчук |
Дата подачі: | 25 Лип 2025 10:29 |
Оновлення: | 25 Лип 2025 10:29 |
URI: | https://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/44783 |
ДСТУ 8302:2015: | Ярмольська О. Є., Барсукова О. А., Натальченко Е. В. Агроекологічні показники формування потенційного врожаю сочевиці. Український журнал природничих наук. 2025. № 12. С. 278–287. DOI: 10.32782/naturaljournal.12.2025.28. |