Електронна бібліотека Житомирського державного університету

Особливості формування продуктивності буряків цукрових за оптимізації їх мікроелементного живлення

Філоненко С. В.ORCID: https://orcid.org/0000-0001-8360-8852, Лисак В. М.ORCID: https://orcid.org/0009-0003-7251-617X (2025) Особливості формування продуктивності буряків цукрових за оптимізації їх мікроелементного живлення. Український журнал природничих наук. № 13. С. 318–326. ISSN 2786-6335. DOI: 10.32782/naturaljournal.13.2025.30.

[thumbnail of 32.pdf]
Preview
Текст
32.pdf

Завантажити (443kB) | Preview

Анотація

У статті наведені результати досліджень з вивчення впливу позакореневого внесення різних доз мікродобрива Маджестик Бор на продуктивність буряків цукрових, які проводилися впродовж 2022–2024 років на полях бурякосіючого господарства Полтавської області.Метою наших дослідів було вивчення впливу різних доз мікродобрива Маджестик Бор, яке вносили позакоренево, на продуктивні та якісні характеристики буряків цукрових в умовах Лівобережного Лісостепу України.Обліки густоти рослин буряків цукрових перед збиранням урожаю показали, що якщо на контролі до збирання врожаю густота рослин зменшилася на 27,3%, то на варіантах із різними дозами Маджестик Бор цей показник виявився меншим у 1,5–2,3 раза. Проте найменше за роки досліджень знизилася густота рослин культури на ділянках варіанту, де Маджестик Бор вносили двічі дозами по 1,5 л/га, – на 12,1%.Тут кількість рослин на 1 га на час збирання виявилася найбільшою і становила 96,8 тис./га.Урожайність коренеплодів за роки досліджень виявилась максимальною і доказово більшою на варіантах, де вносили Маджестик Бор двічі дозами по 1,5 л/га (57,8 т/га) і один раз дозою 3 л/га (56,3 т/га).Це значно перевищило контрольний варіант (45,2 т/га), а також виявилося більшим за варіант із подвійним внесенням Маджестик Бор дозою по 1 л/га (52,4 т/га).Щодо накопичення цукру в коренеплодах, то цей процес найактивніше проходив у рослин буряків на варіантах із подвійним внесенням мікродобрива дозами 1,5 л/га і разовим його внесенням дозою 3 л/га. Саме тут цукристість виявилась найбільшою і становила в середньому 18,7 і 18,5% відповідно, що виявилось більшим на 1,4–1,2% за контроль.Головний інтегральний показник бурякоцукрового виробництва – збір цукру з 1 га – за результатами трирічних досліджень виявився максимальним на тих же варіантах, де була найбільшою врожайність коренеплодів, тобто на ділянках, де вносили Маджестик Бор двічі по 1,5 л/га (10,81 т/га) і один раз дозою 3 л/га (10,42 т/га).

Тип ресурсу: Стаття
Класифікатор: L Освіта > L Освіта (Загальне)
Користувач: Аліна Ковальчук
Дата подачі: 27 Жовт 2025 14:29
Оновлення: 27 Жовт 2025 14:29
URI: https://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/45662
ДСТУ 8302:2015: Філоненко С. В., Лисак В. М. Особливості формування продуктивності буряків цукрових за оптимізації їх мікроелементного живлення. Український журнал природничих наук. 2025. № 13. С. 318–326. DOI: 10.32782/naturaljournal.13.2025.30.

Дії ​​(потрібно ввійти)

Оглянути опис ресурсу
Оглянути опис ресурсу