Сучасні тенденції та можливості дистанційного вивчення колоїдної хімії в закладі вищої освіти

Анічкіна О. В., Романишина Л. М., Чайка М. В., Авдєєва О. Ю. (2022) Сучасні тенденції та можливості дистанційного вивчення колоїдної хімії в закладі вищої освіти. Науковий часопис Українського державного університету імені Михайла Драгоманова. Серія 5. Педагогічні науки: реалії та перспективи (87). С. 5–9. ISSN 2311-5491

[img]
Preview
Текст
Download (331kB) | Preview

Анотація

Стаття присвячена актуальній темі реалізації експериментальної підготовки здобувачів вищої освіти в умовах довготривалого дистанційного вивчення хімії. У статті розглянуто значення знань і вмінь, якими може збагатити професійну підготовку майбутніх фахівців різних спеціальностей саме колоїдна хімія та причини й можливості її пропонування до вільного вибору здобувачам різних освітніх програм. Охарактеризовані основні сучасні способи експериментальної підготовки в ході опанування хімічними дисциплінами в закладах вищої освіти та актуальні проблеми, які виникають в ході її реалізації в сучасних умовах. Окреслено можливості використання домашніх хімічних експериментів у закладах вищої освіти при вивченні хімічних дисциплін і порівняно їх із досвідом використання подібних експериментів у закладах загальної середньої освіти. Наведені результати аналізу змісту лабораторних занять із колоїдної хімії та запропоновано використання ужиткових речовин широкої доступності в якості реагентів. Розглянуті основні тренди модернізації вищої хімічної освіти закордоном, зокрема, в умовах дистанційного навчання. Вивчено досвід упровадження в професійну підготовку здобувачів вищої освіти різних спеціальностей вибіркових дисциплін інтенсивної практичної спрямованості, які об’єднують хімічну науку та кулінарне мистецтво. Наведені приклади використання ужиткових речовин для досягнення результатів навчання з конкретних тем курсу колоїдної хімії, описи домашніх хімічних експериментів із теми «Піни», запропоновані експерименти з яскравим зовнішнім ефектом, які стимулюють інтерес здобувачів до вивчення хімії та пізнання оточуючого світу засобами хімічної науки. Розглянуто можливість використання проєкту «Виготовлення морозива» в ході вивчення колоїдної хімії з метою формування вмінь виготовляти складні дисперсні системи та визначати їх характеристики. Наведені результати сформованості експериментальних умінь здобувачів вищої освіти за мотиваційним і діяльнісним критеріями в ході опанування колоїдної хімії засобами домашнього хімічного експерименту з ужитковими речовинами.

Тип ресурсу: Стаття
Ключові слова: професійна підготовка, дистанційне навчання, методика викладання хімії, вивчення колоїдної хімії, експериментальні вміння, хімічний експеримент, домашній експеримент, ужиткові речовини, практико орієнтоване навчання.
Класифікатор: L Освіта > L Освіта (Загальне)
L Освіта > LB Теорія і практика освіти
L Освіта > LB Теорія і практика освіти > LB1603 Середня освіта. Вищі школи
L Освіта > LB Теорія і практика освіти > LB2300 Вища освіта
Q Наука > QD Хімія
Відділи: Природничий факультет > Кафедра хімії
Користувач: Олена Анічкіна
Дата подачі: 08 Вер 2022 15:00
Оновлення: 08 Вер 2022 15:00
URI: http://eprints.zu.edu.ua/id/eprint/34443

Actions (login required)

Оглянути опис ресурсу Оглянути опис ресурсу